Bescherm je NAS met deze tips!

Veel mensen hebben tegenwoordig thuis een NAS-systeem (Network Attached Storage) als centrale opslagplaats voor allerlei soorten gegevens. Naast foto’s en video’s worden daar meestal ook belangrijke documenten opgeslagen, die voor de eigenaar van grote waarde zijn en niet verloren moeten gaan. In dit artikel lees je een paar basis tips om gegevensverlies op je NAS tegen te gaan.

Neem minimaal een 2 Bay NAS

Er bestaan natuurlijk 1-bay NAS systemen, deze bieden alleen geen bescherming tegen gegevensverlies in het geval van een defecte harde schijf. Twee schijfsleuven zijn het minimum voor een NAS – en voldoende voor de meeste gebruikers.

Stel een RAID 1 of hoger in

Om te voorkomen dat er gegevens verloren gaan in het geval van een storing aan de harde schijf, moeten gebruikers de harde schijven in hun NAS configureren als een RAID. Het instellen van de schijven als individuele schijven of als één grote aaneengesloten schijf biedt geen beveiliging bij storingen.

In een RAID 1, wat typisch is voor apparaten met twee HDD’s, slaat de NAS alle gegevens op beide schijven op. Als één HDD uitvalt, zijn de volledige gegevens nog steeds beschikbaar op de andere HDD.

Vergeet geen back-ups te maken

Een NAS heeft regelmatig gegevensback-ups nodig, omdat de RAID alleen beschermt tegen gegevensverlies door storingen van de harde schijf. Met een klassieke back-up voorkomen gebruikers ook gegevensverlies door ransomware-aanvallen, diefstal van de NAS, defecten aan het apparaat en brand- en waterschade.

Zorg voor NAS harde schijven

Voor NAS-systemen bieden fabrikanten van harde schijven (HDD) speciale NAS-schijfseries’ die zijn ontworpen voor gebruik in netwerkopslag en perfect werken met de apparaten. Normale desktop harde schijven zijn misschien iets goedkoper, maar op de lange termijn zijn ze niet geschikt voor 24/7 gebruik en de hogere werkbelasting. De risico’s op fouten en storingen zijn veel groter dan bij NAS HDD’s.

De 3,5 inch Toshiba N300 NAS harde schijf biedt een ongekende betrouwbaarheid voor NAS en andere krachtige opslagsystemen. Hij is geoptimaliseerd om te voldoen aan de eisen op het gebied van betrouwbaarheid, duurzaamheid, prestaties. 24-7 opslag met hoge capaciteit voor persoonlijk gebruik, kantoor aan huis en kleine bedrijven, de N300 schijven zijn beschikbaar in capaciteiten tot 18 TB.

Bekijk ons Toshiba N300 aanbod

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.