Dataverlies beperken op je NAS

Dus je hebt een stabiele plek gevonden voor je NAS. Je onderhoudt je systeem goed. Je zorgt ervoor dat je tijdig schijven vervangt. Ondanks al deze goede zorgen kan er altijd een harde schijf van je NAS defect raken. Maar hoe voorkom je dat een kapotte schijf leidt tot het verlies van je belangrijke data? De juiste RAID configuratie is in dit scenario je life-saver. In dit artikel leggen we je uit wat RAID is, wat dat jou oplevert én welke verschillende vormen er bestaan. 

In de basis is een NAS ontworpen voor het opslaan en beheren van digitale gegevens op één centrale plek. Één device voor al je foto’s, video’s, muziek, films en andere documenten. In dat enkele apparaat, zitten wel meerdere schijven. En dat gegeven bied je de mogelijkheid om je data te verdelen door middel van RAID.

RAID is een opslagtechnologie en staat voor redundant array of independent disks. Bij een RAID-configuratie worden meerdere fysieke harde schijven gecombineerd tot één of meer virtuele schijven. Afhankelijk van de gekozen configuratie, verbeter je met RAID de veiligheid, snelheid en capaciteit van je systeem. Doordat de data verdeeld wordt over de schijven, betekent dat bij een defect van een schijf, data intact én benaderbaar blijft.

Waarom kiezen voor RAID?

Bij elektronica kan er altijd iets onverwacht defect gaan, zo ook bij een NAS. Mocht een NAS defect gaan, dan is het vaak vrij eenvoudig om de schijven over te zetten naar een nieuw systeem met behoud van data. Gaat er een schijf defect, dan is dat een heel ander verhaal.

Harde schijven kunnen onverwachts de geest geven, natuurlijk altijd nét op het moment dat het écht niet goed uitkomt (komt zoiets ooit wel goed uit?). Mocht je in een NAS meerdere harde schijven hebben geplaatst zonder RAID-configuratie en er gaat één schijf defect, dan is de data op die schijf niet meer benaderbaar. De enige mogelijk redding, is dan een bedrijf zoeken dat gespecialiseerd is in data recovery. De kosten zijn dan hoog en de kansen minimaal. Een RAID-configuratie voorkomt dit scenario.

Afhankelijk van het aantal schijven zijn er verschillende configuraties te kiezen. Je kunt RAID toepassen bij systemen van 2 bays (2 harde schijven) of groter. Met een RAID-configuratie kies je ervoor stukjes data naar verschillende schijven weg te schrijven (dit wordt ook wel striping genoemd), of de data op alle schijven op te slaan en te spiegelen (mirroring).  Een combinatie van deze technieken is ook mogelijk. Elke configuratie heeft zo zijn voor- en nadelen op het gebied van prestaties en betrouwbaarheid.

We lichten de meest gekozen configuraties én hun eigenschappen hieronder toe.

RAID configuraties

RAID-0

Met RAID-0, ook wel striping genoemd, wordt de data in stukjes opgedeeld en op alle schijven opgeslagen. De verschillende schijven worden hierbij samengevoegd tot één virtuele schijf (ook wel opslagpool genoemd). Plaats je in een NAS twee harde schijven van 8TB dan heb je bij deze configuratie 16TB beschikbaar voor opslag.

Voordelen:

  • Uitstekende prestaties bij lees- en schrijfbewerkingen
  • Volledige benutting van je beschikbare opslagcapaciteit

Nadelen:

  • Als een schijf defect raakt is alle data in het systeem verloren en niet meer benaderbaar

Een configuratie die zich dus niet goed leent voor de opslag van je onmisbare data.

RAID-1

RAID-1 staat ook wel bekend als mirroring, hierbij worden alle datablokken van de ene schijf direct gekopieerd naar de tweede schijf.  Zo staat op beide schijven exact dezelfde data. Voor deze configuratie zijn er minstens 2 harde schijven nodig in de NAS. Plaats je weer twee schijven van 8TB, dan heb je in deze configuratie 8TB tot je beschikking.

Voordelen:

  • RAID-1 biedt een uitstekende lees- en schrijfsnelheden, deze zijn vergelijkbaar met die van een enkele schijf
  • Mocht er één schijf defect raken dan is er nog geen man overboord, de data blijft dan benaderbaar via de andere schijf en kan eenvoudig worden gekopieerd op een vervangende (nieuwe) schijf

Nadeel:

  • De nettocapaciteit is de helft van je totale capaciteit.

Een configuratie die zich goed leent voor de opslag van je cruciale data, maar ook de duurste oplossing.

RAID-5 / RAID-6

RAID-5 en 6 lijken erg veel op elkaar en deze configuraties zijn gebaseerd op het principe van RAID-0. Hierbij worden de gegevens over meerdere schijven weggeschreven om de prestaties te verbeteren. Maar het voegt ook het aspect van redundantie toe door pariteitsinformatie over de schijven te verdelen. Er is op internet veel informatie te vinden met technische bronnen die dieper ingaan op de details van deze procedure. Maar kort gezegd, met RAID-5 kan één schijf defect gaan, en met RAID-6 kunnen er twee schijven defect gaan zonder verlies van data.

RAID-5

Voordeel:

  • Even veilig als RAID-1, maar betere performance

Nadeel:

  • Mocht er een schijf defect gaan dan gaat dit ten koste van de prestaties van de NAS

RAID-6

Voordeel:

  • Er kunnen bij deze configuratie twee schijven defect gaan, hier staat natuurlijk wel een kostenplaatje tegenover

Nadeel:

  • Mocht er een schijf defect raken dan kan het een (lange) tijd duren voordat alles weer operationeel is

Deze configuraties zijn geschikt voor grotere sets schijven. Het biedt meer netto opslagcapaciteit dan bij mirroring en het beschermt je, in tegenstelling tot striping, tegen dataverlies bij defecten.

RAID-10

Deze configuratie vereist minimaal 4 schijven en is een combinatie van RAID-1 (mirroring) en RAID-0 (striping). Dit is meestal het aanbevolen RAID-niveau als je op zoek bent naar snelheid, maar ook de veiligheid van redundantie wenst. In een configuratie met vier schijven bevatten twee gespiegelde schijven de helft van de gestreepte gegevens en nog eens twee spiegelen de andere helft van de gegevens.

Dit betekent dat je een enkele schijf kunt verliezen, en zelfs een tweede schijf zonder dat er gegevens verloren gaan. Net als bij RAID-1 heb je maar de helft van je capaciteit beschikbaar voor opslag, hier staan wel goede lees- en schrijfprestaties tegenover.

Voordelen:

  • Vlotte hersteltijd bij een defecte schijf
  • Uitstekende lees- en schrijfprestaties

Nadelen:

  • Kostbare setup, gezien slechts de helft van capaciteit als netto-opslag kan worden gebruikt

Zeer veilige RAID-configuratie met uitstekende performance, echter hangt hier wel een stevig prijskaartje aan vast.

Echt zeker zijn van je data?

We merken vaak klanten denken dat een NAS met harde schijven in een RAID-configuratie gezien kan worden als een complete back-up. Dat klopt niet. Want hoe kom je bij je nog bij de cruciale data na een brand of na waterschade? De RAID-configuratie helpt je dus defecte schijven te ondervangen, maar is geen complete backup strategie.

Heb je verder vragen? Of wil je overleggen met één van onze deskundige specialisten om te kijken welke configuratie het best aansluit op jouw wens? Neem dan gerust contact met ons op.

1 gedachte over “Dataverlies beperken op je NAS”

  1. Mooie heldere uitleg team Mobile Harddisk! Let op dat je bij RAID 5/6 ook nog minder Netto capaciteit hebt, net als bij RAID 1, tot ongeveer 30% minder.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.