Backup van je Synology. Wat zijn de mogelijkheden?

Veel mensen zijn onterecht in de veronderstelling dat RAID hetzelfde als een backup is. Ja, de data wordt dubbel/redundant opgeslagen, dus bij uitval van een schijf ben je nog geen data kwijt, maar uitval van een schijf is maar één manier om data kwijt te raken. De NAS kan natuurlijk stuk gaan en daardoor de data op de schijven of de schijven zelf beschadigen. Gebruikers kunnen fouten maken en bestanden verwijderen, de NAS kan gestolen worden etc. Zolang de data alléén op een apparaat staat is de data niet veilig. Een echte backup is een kopie van de data op een ander medium/apparaat en liefst op een andere locatie (blikseminslag, stroompiek, diefstal). De regelmaat waarin je een backup maakt hangt af van je eigen risico inschatting, maar hou er rekening mee dat als je 1 keer per maand backupt, je ook maximaal 1 maand aan data kwijt kunt raken. Na de break zetten we wat mogelijkheden voor een goede backup uiteen.

Een USB schijf voor backup doeleinden is voor de meeste gebruikers de meest haalbare oplossing, maar hier kleven een paar stevige nadelen aan: zo lang de schijf is aangesloten loopt de schijf zelf ook risico in geval van kortsluiting, brand, waterschade en diefstal, dus na elke backup moet de schijf zorgvuldig opgeborgen worden. Dit heeft echter tot gevolg dat je niet een automatische backup kunt instellen, en je dus als gebruiker goed moet gaan opletten dat je regelmatig een backup maakt. Dit scenario lijkt haalbaar, maar in de praktijk maakt men de eerste paar weken netjes een backup en daarna versloft dit naar maandelijks en dan opeens na een half jaar bedenk je dat het weer eens tijd wordt voor een backup. Natuurlijk heb je de backup dan nodig op het moment vlak daarvoor en ben je voor een half jaar aan data kwijt.

Nu kun je een Synology laten backuppen naar een tweede Synology. Goed voor onze omzet uiteraard, maar het heeft eigenlijk pas echt zin als de tweede Synology fysiek een flink eind uit de buurt van de eerste staat en de backup via internet verloopt. Nu hebben de meeste mensen geen tweede locatie tot hun beschikking, dus dan zal de tweede NAS elders in huis geplaatst worden. Beter dan niets, maar niet optimaal. Heb je een tweede locatie tot je beschikking dan is dit uiteraard een uitstekende oplossing. Een alternatief is ‘kruislings backuppen’ met een vriend of kennis die ook een Synology  heeft. Dit heeft echter weer als nadeel dat de vriend in kwestie bij je data kan, en vriend of niet, dat blijft toch altijd minder prettig. Om dit te voorkomen kun je in principe je gedeelde mappen versleutelen (standaard functie in DSM), want dan is de backup ook versleuteld. Dit zal echter ongetwijfeld weer negatieve gevolgen voor de algehele performance van je NAS hebben.

Een laatste en zeer interessant alternatief is backuppen naar een online dienst. Synology ondersteunt standaard backups naar Amazon S3, en dmv. de HiDrive Package, beschikbaar in Package Center, ook naar Strato HiDrive. De abonnementen van Amazon en Strato verschillen in prijs, maar ook in afreken methode. Bij Amazon betaal je per gebruikte gigabyte terwijl je bij Strato vaste staffels hebt van 20, 50, 100, 500 en 1000GB.

Bij Amazon S3 betaal je $ 0,125 per GB per maand. Op het moment van schrijven vertaalt dat naar € 0,095 per GB per maand. De eerste 5GB krijg je het eerste jaar gratis. Bij HiDrive is er ook een gratis abonnement voor 5GB, maar voor zover ik heb kunnen achterhalen werkt die niet samen met de HiDrive Package omdat rsync ontbreekt.

Strato HiDrive is er vanaf € 3,90 per maand voor 20GB tot € 39,90 per maand voor 1000GB. Gebruik je meer dan 50GB dan is Strato HiDrive goedkoper dan Amazon S3. Daarnaast is Strato ook echt in Nederland gevestigd wat de communicatie uiteraard wat makkelijker maakt.

Klik hier voor meer informatie over Amazon S3 en hier voor meer informatie over Strato HiDrive.

28 gedachten over “Backup van je Synology. Wat zijn de mogelijkheden?”

 1. Een interessante optie is Crashplan (www.crashplan.com), een tool waarmee je (gratis) naar andere crashplan gebruikers kan backuppen (bijvoorbeeld je buurman ofzo, of je werk pc 🙂 ), of naar de cloud (kost 50 per jaar voor unlimited backup opslag). Er ook ook een crashplan package beschikbaar voor de Synology

 2. Als je ga berekenen wat de kosten per jaar zijn dan kun je beter een losse harddisk of een 2de hands Synology NAS kopen en deze ergens anders zetten en backup starten.

  Voordeel is natuurlijk eenmalige aanschaf ipv maandelijkse kosten. Tevens bewaar je de gegevens niet op bij een partij waarvan je maar moet afwachten of zij alles goed beveiligd hebben.

 3. @ Michel,

  50 dollar lijkt misschien veel, maar ik betaal het maar al te graag. Een externe HDD of 2e NAS is inderdaad een goed alternatief om in huis te hebben voor backup, maar wat als je huis afbrandt?
  Je kunt dan wel 100 HDD’s als backup hebben liggen.

 4. Het kruislings backuppen van twee synology’s spreekt mij wel aan.
  Situatie is als volgt:
  Synology 1: DS209
  Synology 2: DS212j
  Afstand ongeveer 5 km
  Wens is om de data van Synology 1 te backuppen naar Synology 2 en andersom de data van Synology 2 te backuppen naar Synology 1. Het gaat dan niet om de volledige data maar slechts dat deel van de data dat toebehoort aan de desbetreffende eigenaar.

  Is dat een standaard feature in DSM 4.0?

  Alvast bedankt voor jullie reacties,

  Groeten,

  Bas

 5. @Bas je kunt tijdens het instellen van de backup kiezen welke gedeelde mappen je wilt backuppen als dat is wat je bedoelt.

 6. @Bjorn: Bedankt voor je reactie. Ik heb welliswaar nog niet gevonden waar ik de gedeelde mappen kan kiezen die in de backup moeten zitten, maar dat lijkt mij redelijk voor de hand liggend.
  Wat ik wil doen is om een backup weg te schrijven naar een andere Synology en de backup van de 2de Synology op mijn Synology op te slaan.

  Heb je een idee hoe ik dit kan regelen?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Groeten,

  Bas

 7. @Bas simpelweg op beide Synology’s een backuptaak naar de andere instellen. Dat kan gewoon.

 8. CrashPlan cloud (kost 50 per jaar voor unlimited backup opslag) zou een mooie optie kunnen zijn maar accepteert geen klanten uit Nederland, Alleen US en Australië voor hun online backup plannen. Ik ben nog steeds op zoek naar een niet te dure oplossing voor mijn 250Gig+ Synology NAS online backup voorziening die vanaf de NAS zelf draait, dus onafhankelijk van mijn PC.
  Alle tot nu toe gevonden oplossingen zijn extreem duur.
  Er zijn wel redelijk goedkope dataplannen voor Nederland maar werken allemaal met een client vanaf de PC en niet vanaf de NAS zelf.(rsync-compatible service).
  Goede tips (max ca 15,- per maand) zijn welkom.

 9. Je kan als nederlander gewoon een account aanschaffen hoor, het enige wat alleen mogelijk is vanuit de USA (en wellicht AUS) is dat je een disk kan insturen zodat je niet alles via internet hoeft te backuppen.

  Ik heb momenteel zo’n 250GB aan data gebackupped naar Crashplan..

 10. Hmm, zodra ik het PRO pakket wilde bestellen kwam ik in een scherm terecht met de melding, dat deze service in mijn land niet beschikbaar is. Nou ja, ben inmiddels maar naar STRATO-Hidrive gegaan. 100 Gig voor 3,– eerste half jaar daarna 6,95 per maand. Wel wat duurder maar kan mijn essentiële data wel binnen die 100 Gig houden, de rest minder essentiële gaat naar de Acronis Cloud. Beetje spreiding is ook niet weg.

 11. Ah okay, ik heb gewoon een Crashplan+ account, dit is voor mij (‘normale’ thuisgebruiker) voldoende, het bied me in ieder geval ongelimiteerde backup opslag voor een prikkie.

 12. Hi Kees, alvast dank voor deze info. Ik had de CrashPlan Modules al geinstalleerd, maar kon niet vinden hoe ik in moet stellen dat deze naar CrashPlan gaat backuppen?

  Kun je mij vertellen hoe, ik heb al flink lopen zoeken, maar kan het niet vinden

  bvd Govert

 13. Je moet de ‘server’ installeren op je synology, dit is eigenlijk niet meer dan eens service. Je moet dan de (windows) synology software op een PC ofzo installeren, en dan in een configfile iets aanpassen waardoor hij gaat connecten naar de crashplan service op je NAS.
  E.e.a. staat hier : http://pcloadletter.co.uk/2012/01/30/crashplan-syno-package/ duidelijk beschreven (en dan met name het stukje over ‘serviceHost’ )

 14. Ik wil dus eigenlijk mijn Synology naar CrashPlan backuppen, niet mijn PC’s naar de Synology, dit doe ik al dmv Time Machine.

 15. Dat gebeurt dus ook niet, de software op je synology is alleen het server proces, en via de user interface die je lokaal installeerd (waarbij door die ‘servicehost’ aanpassing er geconnect wordt met het server proces van je synology) beheer je e.e.a.

  Hetgeen wat je dus op je PC installeerd fungeert dus (alleen) als user interface voor de crashplan service die je op je synology installeerd.

 16. OK, gaan we proberen, Bedankt, ik had die site al eerder gevonden maar blijkbaar niet goed begrepen.

  THX

 17. Inmiddels is de optie Crashplan niet meer te gebruiken vanaf DSM6 en Crashplan 4.7.0.

 18. Ik gebruik http://diskbayonline.nl/ en dan met FreeNas
  € 25,00 per disk per maand ongeacht het formaat van de disk.

  Dus als je een enkele kopie wil, ben je voor € 25,00 per maand klaar. Je moet wel een disk kopen maar dat moet je ook als je 2 NAS-sen hebt

 19. Voor € 25 per maand klaar is wel erg kort door de bocht.

  – Je betaalt voor al het dataverkeer boven de 100GB per maand (en niet weinig ook)
  Met € 32,50 per 1000GB dataverkeer wordt het maken van een initiële backup best een duur geintje bij een schijf van 4TB.

  – Je betaalt 32,50 per maand extra als je de FreeNAS of Debian distri wilt laten updaten door hun.
  Dat kun je natuurlijk ook zelf doen, maar nou zou ik denken dat mensen die een Synology kopen bewust gekozen hebben voor een zo gebruiksvriendelijk mogelijk product, en dat die dus juist niet op zoek zijn naar een online NAS die je handmatig moet bijwerken.

 20. Lezen is ook een vak 🙂
  Al het dataverkeer?
  Je betaalt voor het dataverkeer naar hun toe helemaal niets. Het maken van een back-up kost dus geen dataverkeer.
  De eerste 100 Gbyte van hun af is gratis. Daarna € 32,50 per Tb.

  Het kan geleverd worden met FreeNas, dan is het updaten een klik op de knop. Net zo eng (of niet eng) als het updaten van je eigen NAS.

  Dus dat onderhoud heb je ook niet nodig. Kan mij zo voorstellen dat je dat wil als het ingezet wordt voor het backuppen van je cluster ofzo.

  Met andere woorden. Je betaalt de eenmalige kosten en daarna € 25,00 per maand en je kunt back-uppen tot je een ons weegt of je disk vol zit zonder extra kosten.

 21. I stand corrected. Dat het dataverkeer naar de NAS toe niet telt had ik inderdaad niet gezien

 22. @Peter
  Is het echt zo dat crashplan en DSM 6.0 niet meer werkt? Of is er iemand die een oplossing heeft?

 23. Hallo allemaal,
  Op dit moment backup ik mijn Synology via de Cloud app naar Onedrive. Alleen wanneer ik een grafisch document uit de Cloud haal. Geeft ie de melding: ‘Het bestand ….. .ai heeft een onbekende indeling en kan niet worden geopend’ met andere woorden ik kan mijn Adobe documenten (Indesign, Illustrator, Photoshop, ed.) niet meer openen. Weten jullie wat ik moet doen?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.