Synology Opslagbeheer

Synology Opslagbeheer is een beheertoepassing waarmee je de opslagcapaciteit van je Synology NAS kunt organiseren en bewaken. Je zorgt ervoor dat je data veilig blijft en dat jijzelf gemakkelijk je data kan terugvinden wanneer dat nodig is. Opslagbeheer is afhankelijk van het model en het aantal geïnstalleerde schijven op je NAS. Hierdoor zijn er veel verschillende mogelijkheden met opslagbeheer, denk daarbij aan de volgende taken die je kunt uitvoeren:

  • Verschillende typen RAID- en non-RAID-opslagconfiguraties maken zoals volumes en opslagpools.
  • Het algemene opslaggebruik van uw Synology NAS bewaken.
  • Controleer de integriteit van de geïnstalleerde schijven.
  • Geavanceerde opties gebruiken zoals hot spare-schijven, SSD TRIM, SSD-cache en nog veel meer.

Relatie

Om te weten wat de relatie is tussen de harde schijf, volume en opslagpool is onderstaande afbeelding heel handig. In dit tabel zie je de relatie en de mogelijkheden van opslagbeheer.

Om bovenstaand tabel beter te begrijpen is het handig om meer te weten over Volume, opslagpool en de harde schijf:

Schijf: Een fysiek opslagapparaat, zoals een harde schijf, solid-state schijf, verwisselbare usb-flashdrive enz., dat wordt gebruikt om gegevens op te slaan.

Opslagpool: Een opslagpool voegt meerdere fysieke schijven samen tot één grote opslagruimte. Op een opslagpool kunnen meerdere volumes worden aangemaakt, zodat u de opslagruimte kunt verdelen over verschillende gebruikers en toepassingen.

  • RAID: Een Redundant Array of Independent Disks (RAID) is een verzameling harde schijven die de betrouwbaarheid en redundantie van gegevensopslag op harde schijven vergroot.
  • Met RAID kunt u het uitvallen van een of meer schijven doorstaan zonder gegevensverlies en, in veel gevallen, zonder enige downtime.

Volume: Een of meer volumes kunnen bovenop een opslagpool worden gemaakt om de capaciteit van schijven in beheersbare ruimtes te verdelen.

Je maakt als gebruiker een enkele opslageenheid aan door een of meerdere schijven samen te voegen. De RAID is daarin de technologie die verschillende niveaus van fouttolerantie, opslagcapaciteit of prestatieverbetering aan de opslagpool biedt. In de opslagpool worden volumes aangemaakt om als gebruiker de basis aan te maken met daarbij de mogelijkheid persoonlijke gegevens op te slaan op je Synology NAS.

Aan de slag

Nu het duidelijk is wat opslagbeheer inhoudt is het handig om de volgende stappen nog even te checken. Zorg dat er geen belangrijke gegevens staan op de schijven waar je mee aan de slag gaat. Alle bestaande gegevens worden namelijk verwijderd door het maken van volume. Ga in DSM naar de pagina opslagbeheer – HDD/SSD en check hier of je schijven ‘gezond’ zijn en geïnitialiseerd of niet geïnitialiseerd. Daarnaast raden wij aan alleen harde schijven te gebruiken die compatibel zijn met je Synology NAS.

Klik hier voor de verdere stappen en ga aan de slag met opslagbeheer!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.