UPC Horizon en Synology [Tips]

Sinds de Horizon van UPC wordt uitgeleverd worden wij bijna dagelijks gebeld omdat mensen hun Synology NAS niet meer kunnen vinden in hun netwerk. Daarom bij deze even een paar kleine tips voor wat je moet doen als je bestaande router vervangt voor een Horizon van UPC.

Synology wordt niet meer gevonden na installatie Horizon

De meeste Synology gebruikers maken gebruik van een vast IP adres voor de NAS. De Horizon gebruikt echter een wat afwijkende IP reeks (192.168.192.xxx). Hierdoor wordt de NAS niet meer gevonden met het oude vaste IP adres. Om dit op te lossen druk je de resetknop van de Synology (achter een klein gaatje aan de achterkant) in, en hou je deze ingedrukt totdat de Synology een piep geeft. Hiermee worden de netwerk instellingen weer naar Dynamisch (DHCP) gezet en het admin wachtwoord wordt verwijderd.

De NAS zou nu weer vindbaar moeten zijn met de Synology Assistant.

De Synology NAS een vast IP geven op de UPC Horizon box

Je kunt de Synology niet zomaar een vast IP adres geven. Het is namelijk van belang dat het adres buiten de reeks waarin de Horizon IP adressen uitdeelt ligt (DHCP Pool). Deze DHCP Pool ligt standaard tussen 192.168.192.3 en 192.168.192.65. Je kunt dus kiezen voor 192.168.192.66 – 192.168.192.254.

Portforwarding met Horizon

Nadat je de NAS een vast IP adres gegeven hebt én je weer een admin wachtwoord hebt ingesteld kun je de poorten gaan forwarden. Zelf doe ik dit het liefst in de router en niet via het configuratiescherm van de NAS, hoewel dit wel zou moeten kunnen als je als router de SAMSUNG SMT-G7400 kiest.

Portforwarding op een Horizon is vrij straightforward. Je logt in op de router via http://192.168.192.1 met gebruiker admin en wachtwoord admin. Daarna ga je naar “Geavanceerd” en vervolgens naar “Forwarding”.

In de Horizon moet je altijd een range opgeven, dus als je alleen poort 80 wilt forwarden vul je bij openbare en doel range 80-80 in.

Een compleet overzicht van de poorten die Synology gebruikt is hier te vinden.

Je kunt met een Horizon overigens niet vanaf je eigen netwerk de NAS via het externe IP benaderen. Je moet dit dus echt testen buiten je eigen netwerk (bijvoorbeeld via mobiel internet).

Portforwarding Horizon met Synology

Ook nog tips? Meld ze hieronder in de reacties.

31 gedachten over “UPC Horizon en Synology [Tips]”

 1. Of ik begrijp de vraag niet goed, of u heeft er overheen gelezen:

  Portforwarding op een Horizon is vrij straightforward. Je logt in op de router via http://192.168.192.1 met gebruiker admin en wachtwoord admin. Daarna ga je naar “Geavanceerd” en vervolgens naar “Forwarding”.

 2. Ok, dat snapte ik, maar het gaat mij meer om de 2 laatse zinnentje, want ik kom vanaf mijn netwerk niet in de samsung :
  Je kunt met een Horizon overigens niet vanaf je eigen netwerk de NAS via het externe IP benaderen. Je moet dit dus echt testen buiten je eigen netwerk (bijvoorbeeld via mobiel internet).

 3. de error die ik krijg via yhuisnetwerk is : The connection has timed out
  The server at 192.168.192.1 is taking too long to respond.

 4. Heb je de Horizon als enige router in je netwerk hangen of zit er nog een andere router in je netwerk? Dit verhaal gaat er vanuit dat de Horizon de enige router is.

 5. na ondersteuning van upc zijn we tot de conclusie gekomen, dat ik in moet loggen op 192.168.100.1

  Dit werkt nu

 6. Hallo, ik zit met hetzelfde probleem. Ik heb er nog een router aanhangen, dus op 1 van de 4 poortjes van de Horizon aangesloten.
  Alles werkt alleen port-forwarding naar mijn achterliggende server niet, dus email ontvangen op de Echange server bijvoorbeeld gaat niet meer.

  Als ik op Save klik in het config scherm zoals hierboven afgebeeld dan wordt alles leeg en is er niets opgeslagen. Iemand hetzelfde of enig idee??

  Alvast bedankt.

 7. Update: Ik ben eruit, je moet echt het nieuwe adres invullen van de router die in dezelfde range ligt als de Horizon box. Het WAN adres dus van je router. In mijn geval 192.168.192.x

  Ik had per abuis het interne LAN adres ingevuld van de router, waarmee je ook inlogt op je router via de browser. Hopelijk helpt het iemand.

 8. Ik heb de Horizon in combinatie met een DS212+
  Nou maak ik gebruik van een dyndns account om op de Synology te komen.

  Probleem is nu dat dit wel lukt van buiten mijn eigen netwerk, dus via 3G of via een PC bij iemand anders thuis.
  Echter wanneer ik dit probeer vanbinnen mijn eigen netwerk ( Wifi ) dan werkt het niet……
  Hier had ik met mijn oude router ( Thomson ) geen last van, dan kon ik gewoon altijd via mijn dyndns accounts op de verschillende delen van de DS212 komen ( Photostation / Audiostation / etc.. etc… )

  Is hier een oplossing voor die ik niet ken ??

 9. Hallo,

  Ik heb e.e.a doorlopen maar ik zie mij NAS niet via de Horizon Box, via bijvooorbeeld mijn apparaten.

  Ik kan mijn Nas wel benaderen via mijn laptop en hij hangt dus ook binnen het netwerk. Maar zichtbaar en dus filmsafspelen vai mijn horizon box ho maar…

  Graag hulp met wat te doen?

 10. Ik ben geen netwerk expert, maar misschien helpt het iemand:

  Je kunt de horizon instellen als dhcp server (dan deelt deze ip adressen uit in een bepaalde range (z’n pool).

  Als je vervolgens een extra router in je netwerk plaatst (om welke reden ook), dan kun je de inkomende netwerk kabel plaatsen in 1 van de ‘lan’ poorten of in de ‘internet’ poort. Meestal te herkennen aan de verschillende kleuren. Bij een sitecom router zijn de kan poorten geel en de internet poort blauw.

  Als je wilt dat je router OPNIEUW een eigen dhcp pool gebruikt (volgens mij wordt dit een vlan = virtueel lan genoemd), dan stop je de kabel tussen horizon en router in de internet poort. Alle apparaten die een ip adres krijgen van de router zitten dan in dit aparte vlan. Je kunt dan (zonder verdere instellingen in ieder geval niet) niet meer verbinding maken tussen deze apparaten en de horizon box om de horizon via je browser in te stellen bijvoorbeeld.

  Je kunt de router (meestal een wireless access point) ook instellen als simpele AP zonder de router functionaliteit. Kabel in de lan poort, dhcp uitzetten op de router. De horizon met dhcp geeft dan de ip adressen uit en alle apparaten zitten dan in dezelfde range. Je kunt dan met je browser zowel de router als de horizon instellen.

  Hierboven heeft iemand het over de lan en wan instellingen.
  In mijn eerste scenario moet je voor port forwarding inderdaad forwarden naar het wan adres van de router, omdat dit adres anders is dan het lan adres wat je browser ‘ziet’.

  In het tweede scenario heeft de router geen apart wan adres en is het lan adres dat je browser ziet ook het lan adres dat de horizon ziet (die deelt het per slot van rekening uit) en kun je de port forwarding toepassen op dit een-en-dezelfde adres.
  Overigens zou ik in dit scenario ervoor kiezen om de router een vast adres te geven buiten de pool, zodat je altijd weet waar je de router kunt benaderen.

  Voorbeeld scenario 1:
  Horizon 192.168.192.1
  Subnet 255.255.255.0
  Pool 192.168.192.3 -192.168.192.65
  Router krijgt via dhcp bv 192.168.192.3 (wan adres)

  Router is zelf ook dhcp in dit scenario met een ip adres 192.168.0.1
  Subnet 255.255.255.0
  Pool 192.168.0.100 – 192.168.0.200

  Laptop krijgt van de router 192.168.0.100

  Scenario 2
  Horizon 192.168.192.1
  Subnet 255.255.255.0
  Pool 192.168.192.3 -192.168.192.65
  Router krijgt ip 192.168.192.3
  Laptop krijgt ip 192.168.192.4
  Etc

  Tot slot:
  Ik zou ervoor kiezen om mediaspelers, routers/access points, NAS, servers (pc die altijd aan staat) een statisch ip adres geven zodat je altijd weet hoe je die moet bereiken.
  Als je namelijk meerdere laptops hebt, dan weet je niet zeker dat je morgen op dezelfde laptop hetzelfde ip adres krijgt. Hoeft ook niet, maar bij een server is dat onhandig.

  Wanneer je port forwarding gaat gebruiken is het natuurlijk een must.

  Hopelijk is het een niet te onsamenhangend verhaal geworden 🙂

 11. Kan iemand mij vertellen hoe ik alles het beste kan aan sluiten en in stellen? Heb sinds kort een nas 212j en had daar voor geen nas. Had alleen een sitcom router aan m’n box hangen en daar maakte alles in huis verbinding mee.ik gebruikte de de router opties van de box niet alleen 1 kabel naar m’n router

 12. Ik krijg het niet voor elkaar de port forwarding op te slaan de data blijft verdwijnen nadat ik op save druk. kan iemand mij helpen.

 13. Oeps Björn, ik had na het en voor scherm geavanceerd en opties tussen haakjes staan en deze zijn weggevallen. Ik bedoel dus het opteis scherm in de rubriek geavanceerd.

 14. @Jacco: Ik heb op het scherm “opties” nooit wat hoeven veranderen. Ik heb overigens zelf geen horizon, ik heb deze handleiding na het instellen van een paar Horizon’s bij anderen gemaakt.
  Je zet geen vinkje in de laatste kolom op het scherm “portforwarding” bij het toevoegen van een regel neem ik aan? Deze handleiding is overigens alleen van toepassing als je de horizon als hoofdrouter gebruikt en deze dus niet achter een andere router zit.

 15. Ik kan totaal geen vinkje zetten er is geen checkbox. ik zag in de printscreen dat het een delete checkbox is.

 16. Hoe dom kan ik zijn. Als de IP buiten de range valt negeert hij de ingevulde data.
  ik kan de data invullen maar heb mijn ipcam nog niet werkend. reeds bedankt voor het mee denken.

 17. Ik wil graag een minecraft server port forwarden met horizon.
  Is dit mogelijk? Zo ja zou ik het fijn vinden als iemand me het kan uitleggen.

 18. Zoals al gemeld door Bjorn zelf, blijkt het niet mogelijk te zijn om vanuit je LAN, de NAS te benaderen via je externe IP adres (poort 5000). Op zich niet heel erg, want je kunt je NAS prima configureren en benaderen via het interne IP adres. Wat echter wel heel vervelend is, is dat Cloud Station niet meer werkt v(moet via QuickConnect ID).

  Iemand suggesties? Ik heb al geprobeerd om de DNS te wijzigen naar een DNS die UPC zelf op de site noemt (ipv. 192.168.192.1)

  Help!!

 19. Bedankt voor de heldere uitleg Björn! Toch nog een vraag. Er zijn maar een beperkt aantal regels voor port forwarding mogelijk in de Horizon box. Moet je alle genoemde poorten configureren of welke keuzes maken jullie hier in?

 20. @Sander, dit is afhankelijk van de diensten die je wilt gaan gebruiken. Meest gebruikt:
  80 : website (http)
  443 : Web station (https)
  5000 – 5006 : beheer website en filestation, webdav voor o.a. dsfile.

 21. Je kan ook wanneer je verbonden bent met de horizon je computer een vaste ip geven die overeen komt met het ip van de nas. Als de,laatste cijfer van de,nas .51 is die je,de computer op .50. Dan,is er geen reset nodig 🙂

 22. Ik zie door de bomen het bos niet meer als ik alle bovenstaande reacties lees, dus wellicht vraag ik iets wat hier boven al genoemd is (excuses hiervoor).
  Sinds kort heb ik de volgende situatie: Ik heb een Netgear WNDR4500 router, waarop mijn UPC Horizon box is aangesloten. Daarnaast het ik op de Netgear met een switch mijn PC en een Onlangs (via Mobile-harddisk) aangeschafte Synology 213J aangesloten.
  Binnenkort wordt ik vader en het zou toch super zij om de foto’s die op de NAS staan via de Horizon op de TV te laten zien. is dit mogelijk ? en hoe ?
  Alvast bedankt,
  Martin

 23. i am also having problem installing syn nas(ds213)
  ds213 connected to horizon
  macbook pro connectc to horizon (wired not wifi)
  get syn web assistant to connect…hit connect and then get “http://192.168.192.15.5000 meldt: verbinding is mislukt. controleer uw netwrkinstellingen”

  your help is appreciated.

 24. Iemand enig idee hoe ik in de Horizon router kom terwijl het wachtwoord al een keer is veranderd?
  admin -> admin werkt niet!!!!

  thnx

 25. ook ik heb een Horizon box en een Synology NAS.
  Deze heb ik vlekkeloos kunnen overzetten vanaf mijn oude KPN router.
  Wat heb ik gedaan,
  via mijn KPN router de Synology op een IP adres gezet welke buiten de DHCP reeks valt zoals ook hierboven beschreven. bv 192.168.192.75. DNS en Subnet en gateway op de Synology aangepast naar de Horizon waarden(zie, als je inlogged via 192.168.192.1 op de Horizon)
  vervolgens de Synology uitgezet en aangesloten op de Horizon.
  alles getest en alles werkt. incl mijn websites welke ip via een ddns bij no-ip heb draaien op mn synology.

 26. Hier ook alles gelukt en zie de nas 213J, maar wil graag VPN verbinding maken maar het lukt niet om de poorten 500/1701/4500 te forwarden op de horizonbox ze blijven dicht staan. wie kan mij helpen?

 27. Om je NAS te benaderen vanuit je lokale LAN met je externe IP adres moet je modem NAT-loopback ondersteunen. Een aantal modems van UPC zoals de Ubee EVW3226 en volgens mij ook de Horizon box zelf ondersteunen geen NAT-loopback.

  Uiteraard is dit zeer iritant omdat je dan voor alle DS Apps of bereiken van je eigen email server steeds moet switchen tussen lokaal en extren ip adres.

  De oplossing die voor mij perfect werkt is op de NAS een eigen DNS server te draaien.
  Zie hier voor een tutorial:

  http://www.synology-forum.nl/dns-server/een-locale-dns-server-opzetten/

 28. Super bedankt ik zat echt even met de handen in het haar.
  kreeg vandaag de mediabox binnen, na aansluiten kon ik me Synology niet meer vinden. Na de rest weer wel :D.

  Nogmaals thankz.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.