Time Machine van Apple is een hele mooie manier om een backup van je Mac te maken. Ook het herstellen van een Mac vanaf een Time Machine backup werkt super handig. Ook vanaf een Synology of QNAP, want die ondersteunen Time Machine.
Het enige nadeel van Time Machine is dat hij alle beschikbare ruimte in de loop van de tijd vult. Als je een simpel USB diskje gebruikt voor Time Machine dan maakt dat niet zoveel uit, maar als je Time Machine op een NAS draait dan is het toch wel belangrijk dat Time Machine niet alle beschikbare ruimte opvreet. Gelukkig is dit goed te voorkomen. Bij QNAP kun je in de Time Machine settings een quota opgeven waardoor de grootte van de backup binnen de perken blijft. Bij Synology is die optie er echter niet, maar dat betekent niet dat dit niet in te stellen is.
Dit los je in een Synology op door een aparte Time Machine gebruiker aan te maken en in de gebruikersinstellingen een quota te geven. Door met Time Machine met deze user in te loggen wordt de opslagruimte toch beperkt en loopt je NAS niet vol. Dit heeft zelfs een groot voordeel: Je kunt hierdoor per Mac een limiet instellen, en niet alleen maar voor de totale grootte van alle backups samen. Handleiding instellen Time Machine op een Synology NAS
Het is handig om je Time Machine backups op een aparte share op te slaan. Op die manier hou je in de hand wie er bij de backup mogen komen, en voorkom je het per ongeluk verwijderen ervan. We maken dus een gedeelde map met de naam “TimeMachine” aan. Log in in DSM en ga naar “Configuratiescherm” en dan “Gedeelde map“. Klik op de knop “Maken” om een nieuwe gedeelde map aan te maken. Volg de stappen zoals hieronder te zien.
Daarna ga je terug naar het “Configuratiescherm” en klik op “Win/Mac/NFS“. Daarna open je het tabblad “Mac bestandsservice” en selecteer je de aangemaakte map uit de dropdown.
Hiermee hebben we ingesteld dat de aangemaakte map ook gebruikt kan worden voor Time Machine. Nu moeten we nog een gebruiker met een quota aanmaken.
Ga hiervoor weer terug naar “Configuratiescherm” en klik op “Gebruiker” en vervolgens op de knop “Maken“. Maak nu per Mac waarmee je Time Machine op de NAS wilt gaan gebruiken een gebruiker aan. Op deze manier kun je elke Mac zijn eigen ruimte toekennen. In mijn voorbeeld wil ik het maar op 1 Mac gebruiken, dus ik noem de gebruiker “timemachine“. Geef de gebruiker ook een wachtwoord, en geef hem “Lezen/schrijven” toegang tot de “TimeMachine” map. De laatste stap is de belangrijkste stap: de “Gebuikersquota instelling“. Daar was het allemaal om te doen. Zet een vinkje bij “Quota inschakelen” en vul onder “Quota” het gewenste quota in in GB. In principe is het normaal gesproken niet nodig om hier een grotere waarde dan de grootte van je schijf in je Mac in te vullen. In de laatste stap kun je aangeven welke services de gebruiker mag gebruiken. Ik vink alles uit, want ik wil deze gebruiker alleen gebruiken voor Time Machine en niks anders.
De NAS is nu ingericht. Open nu de “Time Machine voorkeuren” via “Systeeminstellingen“, via Spotlight of door rechts te klikken op het icoontje in de menubalk.
Je ziet nu een knop “Selecteer schijf…” waarop je uiteraard klikt. Vervolgens zie je een lijstje met beschikbare Time Machine locaties. Als alles goed is gegaan dan zie je daar dus ook de aangemaakte Time Machine share van je NAS staan. Selecteer die dus. Er verschijnt een venstertje waar om je inloggegevens voor de NAS gevraagd wordt. Vul daar de gebruikersnaam en wachtwoord van de aangemaakte timemachine gebruiker in.
Voila. Time Machine met quota op je Synology NAS.
Heldere uitleg, bij werkt het top!
Top artikel! duidelijke en heldere beschrijving, enne…….. werkt perfect!
Bedankt voor je duidelijke uitleg. Time machine werkt al.
Werkt na enkele aanloopproblemen perfect!
(probleemjes opgelost door safeboot, user en schijf wissen en opnieuw instellen)
Bedankt!
Heb alles exact zo ingevuld, echter 2 problemen:
1. In de dropdown krij ik alle shares op de NAS te zien en niet alleen die aan TM is toegewezen.
2. Kies ik die vervolgens danis er geen quota van toepassing.
Ergo, ik doe ergens iets fout maar alles nu enkele malen doorlopen en ik zie het niet. ??????
Weer een geweldige tip van deze mooie website! Vooral voor iemand (als ik) die vrij nieuw is met het hele synology gebeuren.
Ik had al een time machine backup lopen onder mijn admin user. Ik heb nu een timemachine user aangemaakt met een quota, maar als ik de schijf opnieuw kies maar met mijn timemachine user inlog ipv admin user account, geeft hij nog steeds aan available: 1.56TB of 1.96TB en niet mijn quota…
Gaat dit alleen werken als ik mijn hele backup wis en weer helemaal opnieuw begin? Of is er een makkelijkere weg? (Ik heb mijn backup via wifi gedaan dus duurde nogal lang.. )
super site hoor !! Zo duidelijk en helder moesten meerdere websites zijn
De aanwijzingen zijn prima. Wanneer je echter twee “Time Machine gebruikers” aanmaakt (bijvoorbeeld iMac en MBA) werkt het totdat je na de inrichting van je NAS op je computer (bijvoorbeeld je iMac) “Systeemvoorkeuren/ systeem/ Time Machine/ selecteer schijf kiest. Je ziet dan nl maar een “beschikbare schijf” (bijvoorbeeld schijf iMac of schijf MBA) vermeld.
Dan in je Synology configuratiescherm/ “Win/Mac/NFS” / onder Time Machine de schijf kiezen waar je de bestanden op kwijt wilt, dus voor je iMac de schijf iMac en voor je MBA de schijf MBA.
Daarna op toepassen klikken.
Ik begrijp totaal niets van het verhaal want ik heb nu al een aantal malen een NAS ingesteld voor TM. Ook daar waren meerdere systemen. en daar worden probleemloos meerdere TM’s op een en dezelfde Share op de NAS verwerkt.
Exact zo als wanneer je op een willekeurig gedeelde schijf voor meerdere Mac wilt gebruiken. Sterker dat is de kracht van TM namelijk meerdere copieen van verschillende systemen op een en dezelfde schijf bewaren.
prima uitleg!
Bij mij werkt het in 1x
Duidelijk verhaal en nog duidelijker gemaakt door de foto’s!! Bedankt!!
Perfect! Merci!
Heldere uitleg maar……..
Mijn timemachine heeft altijd nara tevredenheid backup’s gemaakt op mijn NAS en deze ook altijd vanuit timemachine bestanden kunne restoren.
Totdat ik de harddisk van mijn MAC moest laten vervangen door Apple . Ik heb deze teruggekregen met alleen besturingsysteem erop.
Ik dacht eitje, opstarten en restoren maar.
Mijn probleem is dat de backup op mijn NAS niet gevonden wordt wie heeft er een oplossing
Ik wil dit ook gaan organiseren maar wat is DSM waar ik moet inloggen? Zoals hieronder geschreven staat. Ik heb het zelf niet op de pc gezet dus vandaar mijn vraag. En kan ik dat op mijn windows omgeving doen of moet dat op de mac?
Het is handig om je Time Machine backups op een aparte share op te slaan. Op die manier hou je in de hand wie er bij de backup mogen komen, en voorkom je het per ongeluk verwijderen ervan. We maken dus een gedeelde map met de naam “TimeMachine” aan. Log in in DSM en ga naar “Configuratiescherm” en dan “Gedeelde map“. Klik op de knop “Maken” om een nieuwe gedeelde map aan te maken. Volg de stappen zoals hieronder te zien.
Alles gaat goed totdat ik naar Systeemvoorkeuren-Timemachine ga. Als ik dan de Timemachine aanzet zie ik wel de aangemaakte Timemachine. Als ik die aanklik wordt er verbinding gezocht en krijg ik even later de melding “Er heeft zich een probleem voorgedaan bij de verbinding met de server ‘DiskStation.local'”. Daarna is de aangemaakte Timemachine uit het overzicht verdwenen! Ik heb het proces 2 maal doorlopen met hetzelfde resultaat.
Heb je in DSM wel voor de goede Share gekozen?
Je kunt dit soort vragen beter op synology-forum.nl stellen. Krijg je sneller antwoord want meer lezers/
Helemaal goed. Ik ha net als enkele anderen eerst de time machine tegen een ander account laten lopen met het probleem dat hij alles vol wilde gaan schrijven.
Na aanpassing naar de user met quota “dacht” Time Machine eerst nog de hele synology vol te mogen schrijven maar na enige tijd kwam hij tot inkeer en nu weet hij zijn berperkingen 🙂
Ik weet niet of iedereen weet of zijn backup betrouwbaar is of niet.
Heb bij toeval voor mijn macbook een SSD schijf geplaatst. De restore van de backup (op thecus) lukte niet. (BMR) Nadien Maverick van USB geïnstalleerd…daar migration assisten gestart…zelfde verhaal.
Sindsdien sta ik een beetje weigerachtig tegen TimeMachine.
Zou eigenlijk op Synology eens dezelfde test willen doen 🙂
Ik log in met de gebruiker met het beperkte quota. Dan zie dat quota ook in de timemachine instellingen maar na enkele tellen springt de beschikbare ruimte weer naar de hele schijf. Als ik dan weer het onlogischers bekijk zie id de admin account staan met vooraf ingevuld password. Heeft iemand enig idee hoe ik kan voorkomen dat er omgeschakeld wordt naar de admin rol?
OK het werkt prima Bedankt.
Top dank, erg fijn deze handleiding en werkt perfect nu lijkt het!
Het lukte mij maar niet om mijn mac te koppelen met time machine. Nu is het wel gelukt Helemaal top. bedankt voor de heldere uitleg
Perfect uitgelegd, werkt super!!!
Thanks voor de uitleg!
Super bedankt voor de duidelijke uitleg!