In veel gevallen waarbij een hardwarematig probleem voor een beschadigd volume heeft gezorgd, hebben gebruikers geen volwaardige back-up van de data voorhanden. Erg vervelend als het om bijvoorbeeld alle foto albums gaat.
Dit is te voorkomen door voor een goede back-up te zorgen. Vaak wordt er voor een externe 3,5” schijf gekozen waarmee, op gezette tijden, een back-up wordt gemaakt.
Voor verschillende merken NAS-en, zoals Synology en Qnap is het mogelijk om de data van de ene NAS, geautomatiseerd, te back-uppen naar een andere NAS van datzelfde merk, zonder dat hier ingewikkelde scripts voor geïnstalleerd hoeven te worden. Ook is het vaak mogelijk naar een rsync server te backuppen.
Hoe dit werkt voor een Synology lees je hier.
Synology netwerkback-up
Het is mogelijk om bepaalde mappen op een Synology Diskstation geautomatiseerd een back-up naar een andere Synology Diskstation te laten wegschrijven, over het netwerk, zowel lokaal als via internet.
Backup Diskstation
Allereerst moet op de ontvangende Synology de back-up service worden ingeschakeld. Dit gebeurt in het “Configuratiescherm“, “Netwerk back-up“.
Nu de service is ingeschakeld, is het mogelijk om deze te bereiken, vanaf de andere diskstation. Tijdens het verbinden (zie hieronder). Moet een login opgegeven worden. Een praktische overweging kan zijn om hier een aparte gebruiker voor aan te maken, met een eigen map voor de back-up.
Tevens is het te adviseren om een quotum in te stellen, met een notificatie per e-mail, zodat je weet wanneer de schijf back-up schijf vol raakt.
Bron Diskstation
Op de bron Diskstation kan nu een back-up ingesteld worden. Dit gebeurt in het hoofdmenu, onder “Back-up maken of terugzetten”
Door voor “Maken” te kiezen wordt de wizard voor het instellen van een back-up procedure geopend.
Voor dit voorbeeld heb ik de volgende instellingen gekozen;
In dit voorbeeld is te zien dat ik een specifieke gebruiker (Back-up) heb aangemaakt op de andere Synology. Deze gebruiker heeft, als enige gebruiker op dat systeem, rechten op de map “Back-up Doel”. Deze is geselecteerd als doelmap.
Overdrachtscodering vond ik in het eigen netwerk niet nodig. Omdat het in hetzelfde LAN is, ook de overdrachtcompressie niet. Voor een back-up over het internet is dit wel aan te raden.
In het tweede tabblad, “Backupmap” kan de map die in de back-up terecht moet komen geselecteerd worden.
Naast een backup map, is het ook mogelijk een database ,Photo Station of survailliance Station in de backup op te nemen.
Tot slot is de planning van de back-up op te geven.
Met een OK kan de back-up procedure worden afgesloten en opgeslagen en zal deze volgens planning een back-up verzorgen.
Backup over het internet
Het is ook mogelijk (en waarschijnlijk zelfs aan te raden) om een back-up tussen 2 diskstations over het internet plaats te laten vinden. Zo zijn de factoren brand, water en diefstalschade een stuk beter uit te sluiten.
Hiervoor moeten in de router op de locatie waar de backup naartoe moet de poorten 873 en 22 geforward worden naar de NAS. Zie voor meer informatie over portforwarding voor uw router www.portforward.com.
In het geval van een statisch ip-adres kan met het ip-adres verbinding gemaakt worden (www.watismijnip.nl om deze op te vragen). Wanneer u niet over een vast ip-adres beschikt is het verstandig een dynamic dns adres aan te vragen en deze op de verbinding in te stellen. (bijvoorbeeld http://www.dyndns.com/ )
LET OP! Het is te adviseren om de eerste back-up in het locale netwerk uit te laten voeren, omdat dit meestal om veel data gaat. Een backup direct over het internet zou, een eerste keer, veel bandbreedte en tijd vragen.
Advies hierboven is: “LET OP! Het is te adviseren om de eerste back-up in het locale netwerk uit te laten voeren, omdat dit meestal om veel data gaat. Een backup direct over het internet zou, een eerste keer, veel bandbreedte en tijd vragen.”
Zijn de instellingen dan achteraf zodanig aan te passen dat “incrementals” ook daadwerkelijk naar de nieuwe locatie worden geschreven?
Ja, dat is geen probleem. Je hoeft alleen het IP adres waar de backup naartoe moet maar aan te passen.
Ik probeer een back-up tussen twee synology NAS-sen te maken.
In hetzelfde netwerk.. geen probleem. Na twee dagen overpompen waren beide NAS-sen (beide DS409++) gesynchroniseerd.
Dus toen een NAS naar een andere lokatie en Ip nrs aangepast. In de gateway heb ik poort 22 en 873 open gezet (aan beide kanten). En nu weigeren de beide NASsen elkaar te gaan ‘zien’. Het is mij vroeger (ca 1 jaar geleden wel gelukt), maar toen is het gestopt omdat op beide locaties andere IPnrs kwamen.. Dat wilde ik nu weer opstarten. Wat kan er nu nog fout zijn?
Om op Piet Meijer’s vraag te beantwoorden:
Dit heb ik ook gehad, en dat lag heel simpel aan wat je dns naam allemaal toe laat.
Waarschijnlijk heb je ook geen vast ip adres en zal dit juist de boosdoener zijn.
Probeer maar die maar eens van synology zelf, deze werken wel degelijk.
Werkt dit met alle synology modellen? Ik heb op kantoor de DS413j en wil thuis een lichtere versie voor de back-up neerzetten: DS214E.
Kunnen deze naar elkaar backuppen?
@Roel:
Dit kan inderdaad tussen verschillende modellen.
Tnx Bjorn!
en het werkt nu al weer geruime tijd perfect..
Alleen lastig, thuis heb ik een dynamische DNS, dus af en toe moet ik even de IPnrs weer goed instellen.
ik heb hier last van bliksem inslag dus wil een back-up bij een collega op de NAS plaatsen. Om dat dagelijks te kunnen doen, moet ik daarvoor mijn computer aan laten staan? Of kunnen de NAS-sen elkaar rechtstreeks vinden?
Dit gaat rechtstreeks dus de PC kan uit.
Ben al de hele dag aan te knutselen maar krijg de backup functie naar een andere synology niet aan de gang. “geen antwoord van de doelserver’. IP, gebruiker en wachtwoord kloppen. Kan dit iets te maken hebben met poorten die open moeten staan? Ik ben lost, wie heeft er tips? Tnx!
Zowel op de bronserver als de doelserver moeten de poorten in de firewall opengezet worden. Met DSM5 gaat dat eigenlijk bijna van zelf. Je moet wel ook op de bron- en doelrouter de desbetreffende poorten forwarden naar het juiste IP adres van de lokale NAS.
Tnx IFT, het gaat om poort 22 en 873 toch? Die poorten koppel in aan het IP via de admin omgeving van de router?
Qua firewall, volgens mij staat er niks aan. Werk vanaf een mac.
@Roel het gaat inderdaad om die poorten. Als je de firewall functie op je diskstations niet aan hebt staan dan zou ik dat maar als de wiedeweerga regelen. Zeker als je, zoals ik eerder in dit draadje lees, je zakelijke NAS backupt naar een NAS thuis. Je vindt hem onder configuratiescherm>beveiliging.
Als je je NAS goed wil configureren en je spreekt/verstaat een beetje Dits dan heb je enorm goede handleiding op Youtube van iDomix https://www.youtube.com/playlist?list=PL5dA4WEMe_Oe9uj3jSFqruVvODreLEFZN
Die hebben mij in ieder geval helemaal op weg geholpen toen ik met mijn synologies aan de slag ging.
Tnx IFT, super goed. Ben al weer heel wat stappen verder. Ik denk dat Time Backup the way to go is. Ik krijg nu nog geen verbinding met de NAS op kantoor maar dat is volgens mij omdat de porten op de router nog opengezet moeten worden, ga ik maandag doen.
Firewall en virusscanner staan inmiddels aan 🙂
@Roel, goed om te lezen. Ikzelf heb gekozen voor de ingebouwde “backup & replication” omdat daarmee zelf te bepalen is welke delen van je NAS je wil backuppen. Zo kun je meerdere backups instellen van verschillende directories en daar ook een verschillend schema voor maken.
Timebackup is weliswaar handig, maar ik slaagde er niet in om meerdere backups ingesteld te krijgen zodat ik alles of niets moest backuppen. Dat is weer een grote en langdurige belasting van je verbindingen en Timebackup bouwt ook een grotere hoeveelheid data op dan BU&R (incrementals).
Ik doe dit sinds januari en de oorspronkelijke diskruimte die op de 213j van 6TB werd ingenomen door de backup bedroeg zo’n 11%. Nu met dagelijks meerdere backups is die toegenomen tot 13%.
Succes
Hi IFT, ik ga ook voor de “backup & replication”. Ik heb inmiddels een statisch IP en via mijn router de poorten openstaan. Helaas nog steeds geen toegang tot de NAS vanaf een andere NAS. Nog suggesties? Moet ik een DDNS instellen of heeft dat er niks mee te maken?
Tnx again 🙂
@Roel
Als je met een “statisch IPadres” bedoelt dat je provider je een statisch IPadres heeft toegekend dan is DDNS niet nodig. Als je je NAS via een statisch IPadres verbonden hebt met je router, maar je router maakt met dhcp verbinding met je provider dan dien je wel een DDNS in te stellen. Dat gaat simpel via je NAS configuratie bij Synology. Die instelling zorgt ervoor dat je bij een ander dynamisch adres nog teruggevonden kunt worden.
iDomix heeft er ook een tube aan gewijd.
Hi IFT, dat statisch IP zou wel eens het probleem kunnen zijn. Ik heb mijn macbook namelijk een statisch IP gegeven, is dat de bedoeling of mijn router of NAS een static IP krijgen?
Even een opsomming waar ik nu sta:
– Static IP op Macbook
– Poorten geforward op router
– DDNS aangemaakt
Ik probeer nu overigens vanuit huis de NAS op de kantoor locatie te connecten met mijn NAS thuis. Kan dat? want dan ga ik natuurlijk via dezelfde router?
Hoop dat je nog wat support kan bieden, ik ben inmiddels drie dagen bezig en ik ga het niet opgeven 🙂
Tnx!
Hi Roel,
Waarschijnlijk heb je bij je provider(s) zowel voor de thuisrouter als voor de zakelijke router een dynamisch IP adres. Dat betekent dat je op beide NASsen een DDNS moet instellen (gebruik een verschillende naam! Anders wordt waarschijnlijk naar de laatst aangemelde router verwezen) .
Dat DDNS zorgt er bij je DDNSverstrekker (Synology waarschijnlijk) voor dat er een omleiding plaatsvindt naar je router die een dynamisch ip adres krijgt van je provider. Je DDNS verstrekker houdt daarvoor een tabel bij van veranderingen en stuurt de signalen door naar het actuele adres van je router.
Daarom moet je ook allebei de Nassen met een statisch IP adres aan je router binden. Anders kan je router jou niet vinden in je interne netwerk. Dat doe je onder netwerk>netwerkinterface>LAN>bewerken>handmatige configuratie gebruiken. Geef daar een IP adres in in de range die je router toestaat (meestal iets van 192.168.x.xxx)
De poorten moet je ook expliciet forwarden naar het interne statisch IP adres van je NAS!!
Die macbook doet er niet zoveel toe als je van Nas naar Nas wil backuppen. Die is alleen maar goed om de boel in te stellen en daarna te monitoren. Uiteraard kan het wel zijn dat je een kopie van je macbook bestanden in die backup mee wil nemen, maar dan gebruik je daar bijvoorbeeld True Image voor om geregeld een backup van je MACbook naar de bron-Nas te maken.
In de firewall van beide Nassen moet je de poorten 22 en 873 ook toegankelijk maken. Zorg er daarom voor dat je een sterk wachtwoord kiest, de functie automatisch blokkeren scherp afstelt (inclusief landenblokkade > zie iDomix) en schakel als het kan de admin uit en geef een andere user admin rechten (met een wat lastiger te vinden naam).
Ter illustratie: terwijl ik dit zit te typen zijn er inmiddels 3 vruchteloze inbraakpogingen geblokkeerd op poort 22 (de Telnet SSH poort). Zorg ook alleen daarom al dat je in het configuratiescherm>terminal en snmp>terminal nooit de services inschakelt. Doe dat alleen als je niet anders kunt, zo lang als dat nodig is en als het even kan zonder dat je router met het internet verbonden is.
Of het in theorie allemaal klopt wat ik vertel weet ik ook niet precies, maar wel dat ik het zo aan de gang heb gekregen. Ik hoop dat het helpt.
Succes!
HI IFT, bedankt voor je reactie! Ik heb vrijdag vrij gehouden om weer aan de slag te gaan. Vannacht een brainwave dat de NAS aann een router zit die weer aan mijn modem/router van Ziggo zit. Dat helpt ook niet. Ik heb de NAS nu direct aan het modem/router gehangen en zal de poorten op de Ziggo router forwarden naar het IP van de NAS. Dat moet ook een reden waarom het tot nu toe niet werkte. Vrijdag zet ik alles terug naar fabrieksinstellingen en begin schoon met de volgende stappen:
1. DDNS op beide instellen
2. Statisch IP voor beide NAS (netwerk>netwerkinterface>LAN>bewerken>handmatige configuratie gebruiken. Geef daar een IP adres in in de range die je router toestaat (meestal iets van 192.168.x.xxx)
3. Poorten 22 en 873 forwarden naar IP
4. In de firewall van beide Nassen de poorten 22 en 873 toegankelijk maken.
5. Netwerk backup inschakelen op doel NAS
6. Gebruiker en map aanmaken voor backup
7. Checken of ik een verbinding tot stand krijg 🙂
Bovenstaande gebaseerd op jouw input en het artikel hierboven. Fingers crossed.
Thanks again! en natuurlijk laat ik weten of het gelukt is.
Yes! Gelukt! Althans, één kant op. andere kant op ben ik nog mee bezig maar dat moet ook wel gaan lukken.
@IFT, tnx again voor je hulp!
Gefeliciteerd en graag gedaan!
Succes met het twee richting verhaal. Houd wel rekening met de netwerkcapaciteit, dus niet op hetzelfde tijdstip of binnen het zelfde tijdsinterval tegelijk een back up in 2 richtingen maken. In theorie zou dat 2x zo lang duren, maar in de praktijk vermoed ik dat allerlei checks van pakketjes data het onuitstaanbaar traag gaan maken.
met vriendelijke groet
Hoi,
op https://www.synology.com/nl-nl/knowledgebase/faq/299
staat dat voor gecodeerde netwerkbackup alleen poort 22 nodig is.
873 is dan toch helemaal niet nodig?
Gr,
L.S.
Ik probeer al enkele dagen een netwerk backup te maken met een andere Synology. Dit werkt echter maar een richting op. Mijn eigen backup wegschrijven op de Synology van mijn broer geeft continu ” Geen antwoord van de Doelserver. Probeer het later opnieuw”.
Ik heb:
Dynamic DNS
IP fixed (kan wel inloggen op de DSM van mijn broer)
Poorten 22 en 873 geforward
Iemand een idee?
Met vriendelijke groeten Ralph
Wij maken gebruik van 2 x RS810+ op de hoofdlocatie en willen eigenlijk een derde RS810+ aanschaffen voor replicatie op een externe locatie. Is het mogelijk om 2x een RS810+ te repliceren naar 1 x RS810+. In de eerste twee zitten 2 x 4 x 2TB disken (totaal dus 16TB) en in de laatste RS810+ zitten 4 x 4TB disken (totaal dus 16TB)
Ja, dat is geen probleem. De backup NAS op de externe locatie kan backups ontvangen van meerdere andere Synology’s.
Beste ift,
Ik zou twee ds214+ willen aankopen, ze op twee verschillende locaties zetten in raid 1 (nadat ik een exacte cc op beide gezet heb) om vervolgens ervoor te willen zorgen dat ze altijd aan elkaar (op 2 locaties en dus op 4 schijven) steeds dezelfde data bevatten. Deze zou ik ook graag lokaal telkenmale op die locaties willen kunnen accessen en iets op doen (data aanpassen of nieuwe bijmaken) wat dan nadien op de andere 3 discs zou moeten gebackuped worden…
Kan dit zo ingesteld worden en hoe ?