Bestaand Synology RAID volume uitbreiden met extra schijven

Als je in de eerste instantie niet zo heel veel storage nodig hebt, maar wel denkt in de toekomst te willen uitbreiden, dan kun je je Synology NAS in de eerste instantie met minder dan het maximaal mogelijk aantal schijven uitrusten. Als je opslagruimte dan vol raakt kun je er eenvoudig schijven bijprikken en daarmee de ruimte vergroten. Dit is een uitermate eenvoudig proces, maar toevallig was ik er zelf mee bezig, en het leek me een goed idee om dan ook maar meteen een paar screenshots te maken voor een kleine tutorial. De procedure volgt na de break.

In mijn geval had ik een DS1010+ uitgerust met 3 x WD20EARS 2TB schijven in SHR (Synology Hybrid RAID). Omdat de ruimte vol begon te raken heb ik er 2 gelijke schijven bijgeprikt. Bij 3 of meer schijven van gelijke grootte is SHR feitelijk gewoon RAID 5, dus je levert de grootte van 1 disk aan ruimte in. Met 3 x 2TB had ik dus 4TB opslagruimte. Met 5 x 2TB is dat 8TB.

Om de zojuist bijgeprikte schijven in het RAID volume op te nemen ga je eerst in DSM naar opslagbeheer.

In opslagbeheer klik je op het RAID volume (volume 1) om deze te selecteren, en daarna op de knop “Beheren”.

Het volgende scherm geeft een aantal mogelijkheden.

De juiste optie is als het goed is al aangevinkt, omdat dat op dit moment de enige mogelijke actie is. Klik dus op “Volgende”.

In de volgende stap ziet u de beschikbare (dus ongebruikte) schijven. Deze zijn standaard geselecteerd. Klik weer op “Volgende”.

Hierna krijg je een popup met een waarschuwing dat alle data op de schijven gewist wordt. Dit gaat niet over de data op de NAS, maar over de data op de nieuwe schijven. Klik dus op “Ja”.

Vervolgens verschijnt er een scherm met een samenvatting van de wijzigen. Controleer dit uiteraard even. Bij “Geselecteerde schijf” ziet u de schijven staan die toegevoegd moeten worden aan het bestaande volume. Bij “Naam” ziet u het volume waar de schijven aan toegevoegd moeten worden. Bij “Actie” staat vanzelfsprekend “Breid het volume uit door harde schijven toe te voegen”, en bij “Capaciteit” staat de grootte van het volume nádat de schijven zijn toegevoegd. Dit laatste getal zal misschien vreemd overkomen omdat het niet exact het aantal te verwachten TB’s is. Dit heeft 2 redenen:

 1. Er wordt een deel van de capaciteit gebruikt voor het OS.
 2. de TB aanduiding van de fabrikant is decimaal, terwijl de TB aanduiding in het OS binair is. Dit verschil zal ik later in een ander artikel nog uitleggen.

Klik dus op “Toepassen”.

U komt nu terug in het scherm “Opslagebeheer” waarbij staat aangegeven dat de NAS bezig is met het opnemen van de schijven in het volume. Deze stap duurt extreem lang. Dit heeft ermee te maken dat de data continu redundant opgeslagen moet blijven om de data ook tijdens het omzetten veilig te houden. In mijn geval was hij na een volle nacht op 35%. In de tussentijd is de NAS nog gewoon bruikbaar, maar de capaciteit komt pas beschikbaar als deze stap volledig is afgerond.

Het is dus een erg eenvoudige procedure, en in feite is deze tutorial dan ook niet echt nodig, maar goed, beter teveel dan te weinig informatie zal ik maar zeggen.

12 gedachten over “Bestaand Synology RAID volume uitbreiden met extra schijven”

 1. Is het ook mogelijk om van RAID type te wijzigen, wanneer je uitbreiding doet ?
  Ik heb een DS1511+ gekocht met 5*3TB (SHR) in … zou deze kunnen uitbreiden met een DX510, maar dan zou ik graag naar SHR met 2 disk tolerances gaan of RAID-6…

 2. @Mark: Een goede vraag waar ik eerlijk gezegd niet direct een antwoord op heb. Ik kan hierover ook niets terugvinden op de diverse Synology sites, en ik kan het ook niet even snel proberen. Ik heb het idee dat dat niet gaat..

 3. Weer een lekker duidelijk tut!
  Je schrijft: “Capaciteit” staat de grootte van het volume nádat de schijven zijn toegevoegd.

  Bij mij staat er bij Capaciteit: 1.81 TB dus de grootte van de nieuwe schijf. Beide schijven zouden in totaal 3,6TB moeten zijn.
  Gaat dit dan wel goed?

 4. Hangt er nogal vanaf welke RAID config je gebruikt en met hoeveel schijven etc. Als je van 1 disk naar 2 disks in RAID 1 hebt uitgebreid dan blijft de capaciteit gelijk omdat de 2de schijf dan als mirror van de eerste wordt gebruikt.

 5. RAID (Shr) zonder gegevens bescherming.
  Breid het volume uit door harde schijven toe te voegen (kies deze optie om het volume uit te breiden met twee harde schijven)

  Eigenlijk wil ik gewoon het volume uitbreiden. Veel keuze heb ik niet dan bovenstaand. Of moet ik het volume eerst anders instellen?

 6. “het volume uitbreiden” kan op meerdere manieren. Als je de maximale opslagcapaciteit wilt en je gaat van 1 naar 2 schijven, dan zou ik het volume niet uitbreiden maar een nieuw volume maken op de nieuwe schijf. Als je uitbreidt heb je keuze uit JBOD, RAID 0 en RAID 1 (SHR met gegevensbescherming). RAID 0 en JBOD geven je wel de volledige capaciteit, maar gaat er 1 disk stuk dan ben je al je data kwijt. RAID 1 geeft je wel extra bescherming (geen backup!!) maar je houdt de capaciteit van 1 disk over.
  2 simpele losse volumes geven je de maximale opslagcapaciteit en als er een schijf uitvalt ben je alleen de data van die schijf kwijt.

 7. Thanks!
  Heb er nu een apart volume van gemaakt, achteraf ook het beste. Ik wil eigenlijk geselecteerde mappen, op gekozen tijd, backuppen ipv de hele schijf.

 8. hallo,
  ik heb exact hetzelfde gedaan als wat jij hebt gedaan, dus een uitbreiding van een volume met een 2de harde schijf van 2tb. Nadat die klaar was met uitbreiden, na lange tijd, geeft de totale capaciteit nog steeds dezelfde tb aan. Ook nu na 2 dagen. Betekent dit dat het zo goed is en dat ik dus meer dan de aangegeven 1.8tb kan opslaan?

 9. Weet jij misschien hoe ik mijn nas kan komen via een andere computer ergens anders op de wereld. Welke handelingen moet ik dan verrichten? Op mijn iphone werkt dit perfect met de ds app. Maar hoe ik dit dus met mijn laptop moet benaderen dat weet ik niet.

 10. Dat extreem lange proces; hoe werkt dat als je het wilt onderbreken? Als je bv met je computer de deur uit moet ;-)?

 11. Ik heb een vraagje… ik heb een extra schijf toegevoegd zoals hierboven beschreven. Ik zie in de opslagmanager dat hij mijn disk aan het initialiseren is en vervolgens gaat hij hem koppelen aan het volume. Ik zie alle schijven staan en na het koppelen is hij klaar en zie ik nog maar 2 schijven staan. Dus geen % met nog zoveel te gaan.. nee noppes,, hij is klaar.

  waar gaat het hier verkeerd?

  als ik bij opslag beheer ga kijken zie ik mijn 3de disk weer staan met al status geïnitialiseerd maar niet gekoppeld aan mijn volume.

  Ik maak gebruik van SHR met 1 disk fouttolerantie. Dus ik zou toch echt de 5.6Tb moeten zien. 2×3 & 1×4

  wie kan en wil me hierin adviseren, want bassie snapt het niet meer.

 12. Toch blij dat je dit even helder in het Nederlands hebt uitgelegd, begeleid door
  screenshots..
  Nu aan het instellen en so far so good.
  Dank U !

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.