Installatie en configuratie CouchPotato Server op een Synology NAS

Couchpotato op een Synology NAS

LET OP: Deze handleiding stamt uit 2012 en is dus niet meer actueel. In grote lijnen zal het allemaal nog wel kloppen, maar je kunt deze handleiding dus niet meer exact volgen.

Couchpotato Server is de opvolger van Couchpotato en nu ook als package beschikbaar via de SynoCommunity package source.

Met Couchpotato download je eenvoudig films via Usenet vanaf een soort ‘verlanglijstje’.

In deze handleiding wordt de installatie icm. SABnzbd doorlopen. Heb je nu al een installatie van Couchpotato lopen dan laat ik ook zien hoe je je wanted lijst kunt importeren. 

Voorbereiding

Zorg dat je SABnzbd geïnstalleerd hebt. Liefst volgens deze handleiding ivm. de Python package.

Maak in SABnzbd een categorie aan met de naam “couchpotato” en als map “./CouchPotato”:

Maak even zelf de map “downloads/complete/CouchPotato” aan ivm. rechten. Gewoon via verkenner of finder of de bestandsbrowser in DSM dus.

Meer details over het aanmaken van een categorie vind je in de SABnzbd installatie handleiding.

Installatie

Als het goed is heb je bij de installatie van SabNZBd de repository (pakketbron) van Synocommunity toegevoegd. In dat geval kun je de CouchPotato Server package rechtstreeks vanuit Package center downloaden en installeren. Zo niet, voeg dan alsnog deze pakketbron even toe volgens deze handleiding. Uiteraard na installatie even op uitvoeren klikken.

Open CouchPotato Server via het DSM menu of door op de link in pakketbeheer te klikken.

Voorbereiding in geval van upgrade vanaf Couchpotato V1

Tijdens de configuratie van Couchpotato Server krijg je de mogelijkheid om de database van Couchpotato V1 te importeren. Draai je Couchpotato op een Synology, dan kun je daar niet zomaar bij. Dit bestand zullen we via de commandline moeten kopieren naar een plek waar we wel bij kunnen.

Zet hiertoe in het configuratiescherm bij het kopje Terminal een vinkje bij “SSH” en zorg ervoor dat de admin user een wachtwoord heeft (via gebruikersbeheer). Gebruik vervolgens Putty (Windows download) of Terminal (Mac OS X standaaard aanwezig onder Hulpprogramma’s) om in te loggen. In geval van Putty vul je je IP van je NAS in, gebruikersnaam root en als wachtwoord je admin wachtwoord. Voor Terminal (Mac) tik je het volgende commando om te verbinden:

ssh root@ip-adres-nas

Als wachtwoord vul je hier uiteraard ook het admin wachtwoord in.

Heb je Couchpotato via de Synocommunity geinstalleerd, kopieer dan dit commando:

cp /volume1/@appstore/couchpotato/var/data.db /volume1/downloads

Als je Couchpotato hebt geinstalleerd via de superzebulon source dan is het commando:

cp /usr/local/var/couchpotato/data.db /volume1/downloads

Als het goed is vind je nu het bestand data.db in je downloads share. Dit bestand gebruiken we in de volgende stap.

Configuratie

De configuratie van CouchPotato Server is eigenlijk erg makkelijk, want je krijgt in het begin meteen een wizard die je stap voor stap door de basisinstellingen heen voert.

In de eerste stap heb je meteen de mogelijkheid om de data.db van een eventuele eerdere Couchpotato installatie te importeren. Selecteer indien van toepassing het  bestand dat je in de stap hiervoor hebt gekopieerd naar de downloads share.

In de volgende stap kun je een gebruikersnaam en wachtwoord kiezen. Als je CouchPotato via internet wilt gaan gebruiken is het aan te raden hier echt iets in te vullen.

Je kunt ook zelf kiezen op welke poort je Couchpotato Server wilt hebben draaien. Als je niet weet wat je doet, of je wilt nog instellingen overnemen uit een oude Couchpotato installatie is het slim de standaard poort 5050 te laten staan.


De volgende stap vraagt om de gegevens van je downloadprogramma. Hier gaan we uit van SABnzbd. Neem de API key over uit SABnzbd van de pagina Instellingen > Algemeen en vul als categorie “couchpotato” in.

Nu kunnen we aangeven welke zoeksites gebruikt moeten worden. Voor de meeste sites heb je een account nodig. In een aantal gevallen kost dat een bedrag per maand of een eenmalige donatie.

Vul de gevraagde gegevens van deze sites in.

In de stap Move & Rename geven we aan waar SABnzbd de downloads opslaat en waar we ze willen hebben. Je kunt bij Folder Naming en File Naming uiteraard zelf kiezen wat je het liefste hebt.

From: /volume1/downloads/complete/CouchPotato
To: /volume1/video/Films (of waar je je Films ook wilt hebben)

Hieronder zie je een grote groene knop waarmee je de wizard afsluit.

De basisinstellingen zijn nu klaar, maar er valt nog wel een en ander te optimaliseren. Een aantal zaken laat ik nog even zien, maar loop rustig zelf alle instellingen door en pas aan wat je handig vindt.

Klik rechtsboven op het tandwieltje en vervolgens op “Settings“.

Couchpotato kan direct subtitles downloaden. Dit stel je in door onder “General” -> “Languages” de gewenste talen in te stellen in volgorde van belangrijkheid. De meeste mensen zullen hier kiezen voor “nl, en

Om te voorkomen dat je in het Duits of Frans nagesynchroniseerde films download kun je onder het kopje “Searcher” onder “Ignored Words” een aantal uitsluitingswoorden invullen. Zelf gebruik ik alleen “GERMAN, FRENCH, DUBBED“.

Je kunt eventueel je bestaande video collectie laten scannen door Couchpotato. Dit doe je door onder “Manage” je film map aan te wijzen.

Hierna kun je rechtsboven in het hoofdscherm zoeken op film, de gewenste kwaliteit kiezen en dan is het een kwestie van wachten tot Couchpotato de film vindt. Verwacht geen wonderen, maar de meeste populaire films zijn doorgaans vrij snel gevonden.

51 gedachten over “Installatie en configuratie CouchPotato Server op een Synology NAS”

 1. Graag gedaan, ik had er ook nog [applicationname] achter gezet maar met kleiner/groter dan tekens, die zijn gefilterd als een tag denk ik 🙂
  Vervolgens niet gecontroleerd 😛

 2. Ik heb nu couchpotato server geinstalleerd op mijn ds212+ en het werkt ook, echter worden er meerdere versies van een film gevonden en krijg ik het niet voor elkaar dat er 1 gedownload wordt.

  Ik zie het lijstje met gevonden versies in couchpotato, erachter staan 3 icoontjes±

  – een blauw info icoontje
  – een groen pijltje (waarvan ik denk dat dat de download optie moet zijn)
  – een rood kruisje om hem te verwijderen.

  Als ik op het groene pijltje klik gebeurt er niets.

  Weet iemand hoe ik het voor elkaar krijg dat de films gedownload worden?

  Alvast bedankt

 3. Martijn check de logfile of er niets in staat. Ik had in het begin ook een foutje in de API key, “No downloaders available” gaf hij toen aan.

 4. Ik heb hetzelfde als Martijn. Ik krijg inderdaad de melding”No downloaders available”. Ik heb de api-key nu meerdere malen overgetypt, ge-copy/paste en op spaties gecontroleerd.

  Het vreemde is, wanneer ik een vinkje zet bij: “Disable this downloader for automated searches, but use it when I manually send a release.” en ik klik op het groene pijltje dan werkt het wel. Lijkt mij dat het dan niet aan de API-key kan liggen.

 5. Bedankt voor de goede uitleg. Toch twee kleine vragen. Waar zou ik de bestand grootte kunnen aanpassen en hoe kan ik een “force check” aanzetten?

 6. Hallo,

  ik heb de handleiding gevolgd, maar krijg bij het openen van couchpotato server alleen maar “wanted”, “manage” en een invulveld te zien. verder geen opstartwizard etc. iemand een idee wat dit betekent?

  bedankt,
  Dennis

 7. Als ik deze stap doe: Heb je Couchpotato via de Synocommunity geinstalleerd, kopieer dan dit commando:
  cp /volume1/@appstore/couchpotato/var/data.db /volume1/downloads

  Krijg ik deze melding:
  cp: can’t stat ‘/volume1/@appstore/couchpotato/var/data.db’: No such file or directory

  Kan iemand mij helpen of vertellen wat ik fout doe?

 8. Heb de wizard doorlopen,
  Daarna overige settings aangepast
  Na alle settings te hebben aangepast couchpotato herstart en nou start hij niet meer op.
  Scherm blijft op zwart scherm met draaiend wieltje hangen – “if this takes too long something went wrong…” euh ja lekker is dat – What went wrong?

  Ik kijk op mijn NAS – zie ik dat de service wel gestop is. Als ik deze handmatig probeer vanaf de NAS lukt dit niet – krijg geen foutmelding in de log…

  Wie oh wie heeft een idee?

 9. Ik heb diverse films gedownload, maar krijg er nooit nederlandse ondertiteling bij. Hoe gaat dat bij jullie?
  Ik download eigenlijk alleen 1080P.

 10. Ik heb hetzelfde als wat mike aangeeft (op 2 juni 2012 at 11:23)
  hij geeft de downloads niet automatisch door aan sabnzbd en in de log heb ik de volgende melding:
  [ato.core.plugins.searcher] Tried to download, but none of the downloaders are enabled

  Ook als ik het vinkje aan zet bij “Disable this downloader for automated searches, but use it when I manually send a release.” en ik druk zelf op het download knopje dan doet die het wel.

 11. @Xander: Wat was de oplossing, want ik heb hetzelfde probleem en ik heb 0,0 verstand van putty-sessies en dat soort zaken. 🙂 Anders moet ik helemaal opnieuw beginnen. Dat zou zonde zijn.

 12. Af en toe ben ik best blond… Ik moest idd de superzebulon actie uitvoeren. Opgelost, het draait. 🙂

 13. Ik heb het volgende probleem waar ik maar niet uit kom met de installatie voor Couchpotato.

  Ik heb alle installatie instructies gevolgd maar wanneer ik bij wanted een film invul krijg ik deze netjes te zien maar dan kan ik er verder ook helemaal niets mee. Ik krijg dus hetzelfde als Mike en in mijn log file zie ik geen activiteit. ik heb het gevoel dat er geen verbinding wordt gemaakt voor het downloaden.

  Kan iemand mij helpen met dit probleem.

  Alvast bedankt christiaan

 14. Ik lees dat de oplossing al in de link van Mike staat. Als ik het goed begrijp moet ik 3 regels toevoegen aan een bestandje, maar hoe kom ik in de root van mn Synology? Ik kan niet bij /volume1/@appstore/couchpotatoserver/share/CouchPotatoServer/couchpotato/core/providers/nzb/nzbmatrix

  Ik zie namelijk alleen maar de mappen op de Volume1 staan.

  Ik ben geen expert met Putty of SSH. Is er ook een andere manier?

  Alvast bedankt!

 15. Vandaag CPv2 geinstalleerd. Eerder werd de wanted list via mijn IMDB geupdate, echter liep de synology vast. Nu na een nieuwe installatie wordt de wanted list niet meer geupdate.. Kan ik ergens cache legen of db verwijderen? Als ik de couchpotato.db probeer te verwijderen dan krijg ik een melding dat ik geen rechten daarvoor heb? Iemand een idee hoe ik CPv2 clean kan installeren? Alvast dank!

 16. Zie vorige reactie. Sinds V2 en Subliminal gaan mijn harde schijven niet meer in slaap stand. Ik heb het nu al heel lang aangekeken (in de hoop dat ik steeds per toeval op een actief moment keek) maar helaas. Ik heb echt het gevoel dat hij nooit meer slaapt 🙂

  Zijn er al meer ideeën? Ik ga nu de log files van Subliminal op mijn usb stick zetten. Maar denk dat dit niet het enige is.

 17. De “link van Mike” geeft geen antwoord op de volgende vraag:
  Welke regels moet ik waar aanpassen? Putty en SSH levert voor mij verder geen problemen op.

  Misschien is het een idee om deze fix even op te nemen in de tut?

 18. If I do this step: I have Couch Potato from Superzebulon installed, copy this command:
  cp/usr/local/var/couchpotato/data.db/volume1/downloads

  I get this message:
  -ash: cp/usr/local/var/couchpotato/data.db/volume1/downloads: Not found

  Can someone help me or tell me what I’m doing wrong?

 19. You might want to consider keeping the spaces in the example.. 😉

  cp /usr/local/var/couchpotato/data.db /volume1/downloads

 20. Well Björn, I’m a idiot. That worked. I guess I’m so used to not having spaces in anything dealing with command.

  Thank you!

 21. Heb hem geïnstalleerd, echter als ik rechtsboven een naam van ee niet film intik, komt er alleen een lege pop-up onder. Ik krijg het niet voor elkaar om een film toe te voegen aan de wanted lijst.

  Ook de film zoek functie van Sabmobile HD voor couchpotato werkt niet.
  In de log staan geen foutmeldingen.

  Wat die ik fout?

  Ps. Sickbeard werkt wel vlekkeloos met Sabnzb

 22. Goededag,

  Sinds kort heb ik ook een Synology DS212j, maar mijn Synology gaat ook niet in slaapstand en ik krijg mijn Sickbeard ook niet up-to-date. Kan iemand mij vertellen hoe ik de root van dit apparaat kan benaderen? Zodat ik bestanden kan wijzigen….

 23. ik krijg ook nooit ondertitels mee, en voor de versies die hij uitzoekt zijn erg vaak/meestal niet/ subs beschikbaar. Hoe hebben jullie dit opgelost?

 24. Op mijn synology een update van CPv1 naar CP server uitgevoerd.
  Echter bij de CP server krijg ik de log melding “errno 98 Address already in use”.
  Op port 5050 blijkt nog een httpd te draaien.
  CPv1 verwijderd, synlogy herstart, CP server opnieuw geinstalleerd maar niets werkt.
  Zelf via putty de httpd gekilled maar deze start gewoon opnieuw met andere instance.

  Heeft iemand nog een idee ?

  tia Leurb

 25. Gevonden dankzij een tip van couchpotato support.
  Bleek een alternate port op mijn Synology aan te hebben gezet in het verleden.

  thanks
  Leurb

 26. Hoi,

  Heb een tijdje geleden CPS2 de logs ingesteld naar een usb stick. echter kan ik CP nu niet meer starten. Package blijft op stopped springen. in de error.log (die hij wel kan schrijven naar de usb) krijg ik dan het volgende:

  17:22:34 CRITICAL [ __main__] Traceback (most recent call last):
  File “/usr/local/couchpotatoserver/share/CouchPotatoServer/CouchPotato.py”, line 129, in
  l.run()
  File “/usr/local/couchpotatoserver/share/CouchPotatoServer/CouchPotato.py”, line 84, in run
  runCouchPotato(self.options, base_path, sys.argv[1:], data_dir = self.data_dir, log_dir = self.log_dir, Env = Env)
  File “/volume1/@appstore/couchpotatoserver/share/CouchPotatoServer/couchpotato/runner.py”, line 89, in runCouchPotato
  shutil.copy2(src_file, os.path.join(new_backup, os.path.basename(src_file)))
  File “/usr/local/python/lib/python2.7/shutil.py”, line 129, in copy2
  copystat(src, dst)
  File “/usr/local/python/lib/python2.7/shutil.py”, line 98, in copystat
  os.utime(dst, (st.st_atime, st.st_mtime))
  OSError: [Errno 1] Operation not permitted: ‘/volumeUSB1/usbshare/logs/couchserver/db_backup/1355674954/settings.conf’
  Traceback (most recent call last):
  File “/usr/local/couchpotatoserver/share/CouchPotatoServer/CouchPotato.py”, line 129, in
  l.run()
  File “/usr/local/couchpotatoserver/share/CouchPotatoServer/CouchPotato.py”, line 84, in run
  runCouchPotato(self.options, base_path, sys.argv[1:], data_dir = self.data_dir, log_dir = self.log_dir, Env = Env)
  File “/volume1/@appstore/couchpotatoserver/share/CouchPotatoServer/couchpotato/runner.py”, line 89, in runCouchPotato
  shutil.copy2(src_file, os.path.join(new_backup, os.path.basename(src_file)))
  File “/usr/local/python/lib/python2.7/shutil.py”, line 129, in copy2
  copystat(src, dst)
  File “/usr/local/python/lib/python2.7/shutil.py”, line 98, in copystat
  os.utime(dst, (st.st_atime, st.st_mtime))
  OSError: [Errno 1] Operation not permitted: ‘/volumeUSB1/usbshare/logs/couchserver/db_backup/1355674954/settings.conf’

  Lijkt me een rechten probleem, maar als ik de usb bekijk via de filemanager zie ik overal 777 staan. :S iemand een idee?

 27. @paul: ik heb hier exact hetzelfde probleem. Overigens lijkt het probleem te ontstaan na een reboot van de nas.

  Oplossingen zijn meer dan welkom!

 28. Dag,

  Ik heb de handleiding gevolgd maar loop nu vast omdat ik de commando in Putty niet ingevoerd krijgt. Ik heb het al in diverse vormen proberen in te voeren. Ik denk dat ik een stap mis. Merendeel van de tijd krijg ik de melding ‘can’t stat ‘ volume1/@appstore/couchpotato/var/data.db’ : No such file or directory. Als ik het anders probeer in te voeren krijg ik de melding BusyBox v1.16.1 (2012-12-11 (tijd) multi-call binary. Usage: cp [OPTIONS] SOURCE DEST.
  Kan iemand mij helpen hiermee?

 29. @Paul en @Frank: ik heb ook dit probleem. Hebben jullie hier een oplossing voor gevonden?

 30. Vanmiddag deze handleiding gevolgd en alle werkte prima! Thanks daarvoor weer! Maar zojuist wilde ik CouchPatato weer opstarten maar de web pagina blijft maar laden. Enig idee waardoor dat zou kunnen komen?
  Het adres waar hij heen wil is [IP]:5000/webman/3rdparty/couchpotatoserver/couchpotatoserver.cgi

 31. de tutorial heeft wel een update nodig naar de laatste stand van zaken, ik kan veel niet vinden en couchpotato is nu niet meer server maar custom? de ondertiteling is ook niet meer te vinden op de plek van deze tut, kan er een update komen?

 32. Als alle packages weer werken voor DSM 6.0 maak ik wellicht een nieuwe.
  Het bericht hierboven is inmiddels ook 4 jaar oud, dus het was wel enigszins te verwachten dat deze niet helemaal actueel meer is 😉
  Ik zal er nog even een waarschuwing bij zetten.

 33. het is geen verwijt, meer een constatering. Dank als je de tijd er in zou willen steken, ik krijgCP niet aan het werk. Ik kan films selecteren maar SABnzbd wil niet gaan downloaden.. 🙁

 34. ik heb ook een probleem, krijg met couchpotato wel films gevonden, alleen worden ze dus niet “groen” en wordt er dus ook niks “gesnatched”. Krijg ook geen error-melding te zien in de logfile. Wel dat ie alles gevonden heeft, en wil openen, maar verder komt iet dus niet?
  Heb al wat afgegoogle-d, maar niks komt overeen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.