Installatie en configuratie van CouchPotato op een Synology NAS

Deze handleiding is verouderd. Klik hier om naar de handleiding voor Couchpotato Server (v2) te gaan.
CouchPotato is een vrij onbekend programma. Best bijzonder, want het is een geweldige uitbreiding op SABnzbd. CouchPotato functioneert namelijk als een soort Wishlist waar je de films die je graag wilt downloaden in kunt zetten. Je kunt hierbij ook de minimale kwaliteit aangeven. CouchPotato zoekt vervolgens een aantal index sites af naar de juiste NZB en stuurt deze naar SABnzbd zodra hij hem vindt. Ook het automatisch downloaden van subtitles behoort tot de mogelijkheden. Naast SickBeard is dit een uitbreiding die je eigenlijk gewoon moet hebben.

Hieronder laat ik zien hoe je CouchPotato installeert en configureert op een Synology NAS.

Voorbereiding

Zorg dat je SABnzbd geïnstalleerd hebt. Liefst volgens deze handleiding ivm. de Python package.

Maak in SABnzbd een categorie aan met de naam “couchpotato” en als map “./CouchPotato”:

Maak even zelf de map “downloads/complete/CouchPotato” aan ivm. rechten. Gewoon via verkenner of finder of de bestandsbrowser in DSM dus.

Meer details over het aanmaken van een categorie vind je in de SABnzbd installatie handleiding.

Installatie

Als het goed is heb je bij de installatie van SabNZBd de repository (pakketbron) van Synocommunity toegevoegd. In dat geval kun je de CouchPotato package rechtstreeks vanuit Package center downloaden en installeren. Zo niet, voeg dan alsnog deze pakketbron even toe volgens deze handleiding. Uiteraard na installatie even op uitvoeren klikken.

Open CouchPotato via het DSM menu of door op de link in pakketbeheer te klikken.

Als het goed is krijg je een pagina die er uitziet zoals hierboven. We beginnen gelijk met CouchPotato updaten door op “Update now” te klikken. Het kan zijn dat je daarna een “Kan de pagina niet vinden” of iets dergelijks krijgt. Dat komt doordat de refresh wat te kort staat, waardoor CouchPotato nog niet helemaal gerestart is als de pagina opnieuw geladen wordt. Geen paniek, gewoon even de pagina verversen tot hij het wel doet.

Je hebt nu de laatste versie van CouchPotato draaien.

Configuratie

Klik in CouchPotato bovenin op het tandwiel om bij de instellingen te komen. Ik zal stap voor stap de instellingen toelichten.

In het tabblad “General” kun je eventueel een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven. Doe dit als je CouchPotato ook van buiten af wilt gaan gebruiken. Ook kun je “ignore words” opgeven. Zelf hoef ik geen duitse of Franse of andere nagesynchroniseerde downloads, dus ik hebt daar “GERMAN, FRENCH, DUBBED” staan. Ook kun je hier instellen hoe vaak CouchPotato zoekt. Bij mij zoekt hij elk uur, maar dat is eigenlijk niet nodig. Hou er rekening mee dat je NAS hiervoor uit de slaapstand komt.

In het tabblad “Downloaders”  (voorheen NZB/Torrents) geef je de retentie van je Usenet provider op om te voorkomen dat er te oude NZB’s worden gedownload. Ook vul je de API key van SABnzbd daar in als deze nog niet is ingevuld. Deze vind je bij SABnzbd onder “Instellen” -> “Algemeen” -> “API sleutel”. Mocht je voor SABnzbd een gebruikersnaam en wachtwoord gebruiken dan vul je die ook in. Vul bij “Category” als naam “couchpotato” in. Dit zorgt ervoor dat SABnzbd de download in de map /volume1/downloads/complete/CouchPotato zet. Als de download dan klaar is kan CouchPotato de download weer oppakken voor renaming. Als je de originele bestandsnamen van je downloads wilt behouden dan vul je bij “Category” de naam in die je in SABnzbd gebruikt voor films.

Op het tabblad “Providers” moeten we de een aantal index sites instellen waar CouchPotato naar NZB’s kan zoeken. Zelf gebruik ik Newzbin en NZBMatrix als indexsites.

Op het tabblad “Quality” stel je in welke kwaliteit je als standaard wilt gebruiken. Dit staat standaard op 720P. Voor mij voldoende, maar heb je liever 1080P dan kies je dat uit de lijst.

Het tabblad “Renaming” is handig als je net als ik van een nette bestandslijst houdt. Je hoeft dit niet in te stellen, maar ik doe het wel. Zie voor de instellingen het screenshot hieronder. 

Op het tabblad “Extras” kun je aangeven of je ook trailers en/of subtitles wilt downloaden. Subtitles wil ik wel hebben dus dat vul ik als volgt in:

Op deze manier downloadt CouchPotato NL subtitles als deze er zijn. Zijn deze er niet dan zoekt hij naar Engelse subtitles.

De tabbladen “Notifications” en “Userscript” laat ik even links liggen. Die hebben we nu niet nodig.

Gebruiken

Ok, het wordt nu tijd om de eerste film toe te voegen. Rechtsboven zie je een zoekveld. Zoek hier op een filmtitel. Je ziet hem vervolgens even zoeken, en krijgt daarna een dropdown met de gevonden filmtitels. Kies de juiste, en kies de juiste kwaliteit en klik op “Add

Je ziet de film daarna terug onder het kopje “Wanted“.

Als je net als ik geen geduld heb klik je op “Force check“. Anders wacht je gewoon tot hij de volgende keer checked. Zodra hij de NZB vindt zal hij de NZB naar SABnzbd sturen die hem dan automatisch downloadt.

Enjoy!

Ga verder met Sick Beard installatie op een Synology NAS.

Bijgewerkt op 25/04/2012

31 gedachten over “Installatie en configuratie van CouchPotato op een Synology NAS”

 1. Ook deze handleiding is perfect. Ik heb de duidelijk stappen gevolgd en ondanks dat sommige screenshots niet goed leesbaar zijn, succesvl kunnen installeren. Misschien kun je de belangrijkste tekst in de screenshots ook ik de Blog zetten, zodat we makkelijk een copy & paste kunnen doen.

  Wat opmerking over de CouchPotato software:
  – Jammer dat je alleen maar bepaalde formaten kunt downloaden. Als je een downloadlimiet hebt, neem je vaak wel eens genoegen met een kleine DivX versie. Helemaal als de retail versie er nog niet is en je het met een cam versie moet doen. Overigens zijn DVD-R of 720p versies vaak niet eens beter van beeldkwaliteit.
  – Ook jammer dat het alleen maar voor video werkt. Je zou anders ook een downloadregel kunnen maken voor applicaties, zodat er automatisch nieuwere versies gedownload worden. Hier is wel wat meer logica voor nodig, maar het idee is niet nieuw. Ik wil download ook altijd de nieuwe roms voor NDS en PSP en zou dat ook wel willen automatiseren.

 2. Yeah, ik heb het eindelijk voor elkaar dat CouchPotato een film vindt en met SABnzbd gaat downloaden. Vervolgens staat deze in de downloadmap en zou CouchPotato de film moeten gaan hernoemen en verplaatsen. Helaas gaat die stap nog fout en blijft de film in de downloadmap staan. Met SickBeard gaat het post-processing wel goed, maar met CouchPotato jammer genoeg niet. Ik zal wel eens gaan googelen wat hier fout gaat.

 3. Hartelijk dank voor de duidelijke uitleg omtrent het installeren van Sabnzbd op de Synology. Na een hoop geploeter, lukte me het met deze handleiding vrijwel direct om alles naar wens te laten draaien.
  Nogaals mijn dank!

 4. Thanks voor weer een duidelijke uitleg!
  Ik krijg het alleen niet voor elkaar, Hij blijft bij logs de volgende error geven nadat het de film heeft gevonden en naar SABnzbd wil sturen:

  12:56:34 ERROR [ app.lib.sabNzbd] Unable to connect to SAB.

  Ik heb mijn Sabnzb al geprobeerd te voorzien met een gebruikersnaam en pass maar werkt ook niet. Suggesties in welke hoek ik het moet zoeken?

 5. Staat sabnzbd ook op de NAS of op je PC? Wat heb je bij Host en Port ingevuld?
  Kan het zijn dat je Sab op een andere poort hebt draaien?

 6. Staat op de NAS.
  SABNzbd Host 0.0.0.0 poort 9200

  Net sickbeard ook geprobeerd volgens jou tut, en heb ik het zelfde probleem.
  Moet ik eerst poorten openzetten?

 7. Heb je de API key wel ingevuld?


  In het tabblad “NZBs/Torrents” geef je de retentie van je Usenet provider op om te voorkomen dat er te oude NZB’s worden gedownload. Ook vul je de API key van SABnzbd daar in als deze nog niet is ingevuld. Deze vind je bij SABnzbd onder “Instellen” -> “Algemeen” -> “API sleutel”. Mocht je voor SABnzbd een gebruikersnaam en wachtwoord gebruiken dan vul je die ook in. Zorg ook dat de “Category” overeenkomt met de film categorie die je ingesteld hebt bij SABnzbd. Hoe je dat instelt kun je vinden in dit artikel.

  Omdat je een andere dan de standaard poort voor sab gebruikt zou het daar wellicht mee te maken kunnen hebben..

 8. Thanks voor de Suggesties Bjorn!

  Ik heb de Apikey ingevuld inderdaad. In principe moet dus de poort die ik gebruik in SABnzbd gelijk zijn met de poort in Sickbeard en Couchpotato. Klinkt logisch, ik heb waarschijnlijk bij een andere tutorial deze aangepast :S

 9. Alles netjes geinstalleerd, SABnzbd gebruik ik al tijden.
  Nu ook eens CouchPotato erbij gedaan…… instellingen gedaan zoals beschreven.

  Testje met een bekende film…… het log van CP laat het volgende zien :
  23:25:29 INFO [ app.lib.sabNzbd] NZB sent to SAB successfully.
  23:25:28 INFO [ app.lib.sabNzbd] URL: http://localhost:9200/sabnzbd/api?apikey=e024c44fc09cc1a06670a7351778493e&mode=addid&name=https%3A%2F%2Fwww.newzbin.com%2Fbrowse%2Fpost%2F6329176%2Fnzb%2F&cat=
  23:25:28 INFO [ app.lib.sabNzbd] Sending ‘Trespass (2011) Blu-ray x264 1080p Crime Drama Thriller English dts’ to SABnzbd.

  Log van SABnzbd laat het volgende zien:
  2011-10-25 23:32:31,023 FOUT: Fout bij ophalen van rapport 6329176 van http://www.newzbin.com – Zorg dat je gebruikersnaam en wachtwoord goed ingevuld zijn

  Iemand enig idee waar dit misgaat ?

  Alvast bedankt voor het meedenken !

 10. 2011-10-25 23:32:31,023 FOUT: Fout bij ophalen van rapport 6329176 van http://www.newzbin.com – Zorg dat je gebruikersnaam en wachtwoord goed ingevuld zijn

  Lijkt me een vrij goede hint 😉

  Je moet wel je newzbin account gegevens invullen in SABnzbd zelf, anders kan sab die nzb niet ophalen.

 11. @Björn:

  Ah daar gaat het waarschijnlijk mis ! Had de gegevens alleen in CouchPotato opgegeven.
  Is een betaalde account trouwens noodzakelijk bij Newzbin ?
  Jammer trouwens dat er geen optie is om Binsearch te gebruiken.

  We gaan even verder proberen, want sja zo’n 710+ smeekt gewoon om misbruikt te worden voor van alles en nog wat ;-)) Wat een super ding…..

 12. Je hebt een betaalde account nodig ja.

  Het hele idee van Couchpotato is uiteraard gebaseerd op index sites. Alleen zo kan het programma vaststellen of het om de film, taal, kwaliteit gaat die je hebt ingesteld. Binsearch is een raw usenet search engine waarbij deze gegevens niet zijn aangegeven, maar ook de naam van de film bijvoorbeeld niet gestandaardiseerd is. Daar kan een programma als Couchpotato simpelweg niets mee.

 13. NZB.Su is wel gratis dacht ik. NZBMatrix kost alleen eenmalig geld, maar daar werkt de retentie niet goed waardoor je de hele tijd mislukte downloads krijgt.

 14. Mooie walktrough.
  Zelf heb ik ook CouchPotato werkend op de NAS staan in combi met Sabnzbd.
  Heb alleen 1 probleem wat me niet lukt om op te lossen:
  – CouchPotato verplaatst de films niet na afloop naar de opgegeven locatie.
  Ze blijven staan in de Sabnzbd downloadmap.

  Iemand hier ook last van en een oplossing voor bedacht?
  Ik zag dat er meerde mensen hier moeilijkheden mee ondervinden.

  Alvast bedankt voor de reactie!

 15. Dat probleem heb ik ook Paul en ik ben er nog niet achter waarom post-processing niet werkt. Als een film door CouchPotato gevonden wordt en door SABnzbd gedownload wordt, blijft deze in de CouchPotato map staan en gebeurt er verder helaas niks (geen rename, meta data, etc). Zet ik zelf een NZB voor film in de Movie folder, dan wordt deze netjes hernoemd en komt deze in de juiste folder. Maar dat regelt SABnzbd dan weer. Er wordt dan ook geen meta data opgehaald, wat CouchPotato wel doet als ik de post-processing handmatig opstart. En dat doe ik maar iedere keer. Wel jammer dat dit niet automatisch gaat (zoals in SickBeard).

 16. @Paul Bloem en Matr1x

  Hebben jullie in SABnzb wel aangegeven dat ‘sorting’ voor movies uit moet staan. Verder heb ik bij ‘categories’ een extra categorie ‘Movies’ meegegeven net als dat je bij Sick-Beard moet doen.

  Zorg er dan ook voor dat in CP onder downloaders de category gelijk is aan de category die je ervoor hebt aangegeven in SABnzb

 17. @Danny

  De sorting optie in SABnzbd is alleen van toepassing op de categogie(n) die je ervoor selecteert. Als ik zelf een film of serie download, gebruik ik de categorie movies of tv. Hier heb ik als target folder /volume1/video/movies en /volume1/video/series voor opgegeven en de sorting optie zorgt dan voor de juiste naamgeving. Echter wordt er door SABnzbd geen meta data gedownload.

  Voor CouchPotato (CP) gebruik ik de categorie couchpotato. Hiervoor heb ik in SABnzbd de folder /volume1/download/CouchPotato staan. Als er een film door CP gevonden wordt, zet CP het NZB bestand netjes in je wachtrij van SABnzbd met de juiste categorie. Zo ver gaat alles dus helemaal goed. Echter als SABnzbd klaar is, moet CP een signaal krijgen dat hij verder kan met post processen. Dus meta data downloaden, hernoemen en verplaatsen. Dit gebeurt echter niet.

  Het kan zijn dat deze post processing getriggerd wordt door de index sites. Bijvoorbeeld dat SABnzbd aan de index site doorgeeft dat de film gedownload is en dat CP deze status gebruikt om te gaan post processen. Als dat zo is, werkt het dus alleen als je een goede index site gebruikt die dit toestaat. Dat werkt dus alleen voor Newzbin en NZBMatrix. Gebruik jij die toevallig?

 18. Ik heb een betaalde account bij Supernews.com. Kan ik deze ook gebruiken in combinatie met CouchPotato? Bij de tab providers kan ik deze niet terug vinden.
  Alvast bedankt voor het meedenken !

 19. moet ik eerst lid worden van deze site’s
  Op het tabblad “Providers” moeten we de een aantal index sites instellen waar CouchPotato naar NZB’s kan zoeken. Zelf gebruik ik Newzbin en NZBMatrix als indexsites.

 20. Ik heb SABnzdb en Couchpotato op mijn NAS geinstalleerd. SAB werkt uitstekend CP vind ook films en die komen netjes in de wanted lijst. Maar verder gebeurt er niets op SAB. Volgens mij heb ik alle instellingen en mappen goed staan. Ik heb alles volgens de hier aangeboden instructies opgevolgd, maar helaas zonder resultaat. Heeft iemand enig idee wat ik verkeerd doe?

 21. Heb m lopen, bedankt!

  Hoe kan inCP gebruiken via mijn iphone.
  ik kan via ..synology.me inloggen maar krijg dan geen CP. Ik wil graag onderweg ook ‘wanteds’ toevoegen.

  alvast bedankt

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.