Installatie Minecraft / Craftbukkit server op (Synology) NAS

Update

Inmiddels is er een package beschikbaar. Onderstaande is dus achterhaald. Zie hier voor de package source.

Wat is Minecraft?

Minecraft is een raar en saai ogend spel dat je zowel offline als online op een server kunt spelen. Dat het saai oogt is echter verraderlijk, want als je er eenmaal aan begonnen bent dan is stoppen vrij moeilijk. Lees een wat uitgebreidere uitleg hier.

Het is natuurlijk leuk om zelf een server te draaien zodat je met wat vrienden een eigen wereld kunt bouwen. Heb je een NAS met een Intel CPU dan is installatie van een Minecraft server goed te doen. In deze tutorial ga ik uit van aan Synology DS710+, maar in principe moet het volgens mij op elke Intel gebaseerde NAS met shell toegang kunnen, al zul je de onderstaande tutorial wellicht wat breder moeten interpreteren. Let op: Deze tutorial is “as is” en op eigen risico. Je zult je garantie niet verliezen als je iets verkeerd doet, maar als je het echt bont maakt dan zou het zomaar kunnen dat je je NAS opnieuw moet installeren en inrichten.

Voorbereiding van de NAS

Omdat je wilt dat de bestanden van Minecraft niet in je systeem partitie terechtkomen maak je eerst een gedeelde map met de naam “minecraft” aan. Ook zet je de “SSH” service aan in het DSM configuratiescherm.

Installatie

Download java vanaf deze link. De versie die je moet hebben is afhankelijk van je CPU, maar voor de Intel D510 heb je “Linux x86 – Self Extracting Installer 20.63 MB” nodig. Sla het bestand op in de “minecraft” gedeelde map van je NAS.

Voor deze installatie gebruik ik craftbukkit. Die maakt het mogelijk om allerlei plugins te installeren op je server. Download hier. Ook opslaan in de “minecraft” map.

Open een SSH terminal sessie. Op de Mac kun je hiervoor terminal.app gebruiken. Voor windows heeft putty.exe mijn voorkeur. In terminal tik je ssh root@ip-adres-nas om te verbinden. In putty kun je ip etc in de gui invullen.

Voer het volgende uit:

cd /volume1/minecraft
./jre-6u26-linux-i586.bin

Als het goed is zie je nu een jre1.6.0_26 map verschijnen in je “minecraft” map. De .bin file kun je nu verwijderen.

Start minecraft nu eenmalig met de hand:

./jre1.6.0_26/bin/java -Xincgc -Xmx1G -jar craftbukkit-0.0.1-SNAPSHOT.jar

Hierdoor worden de benodigde bestanden in de “minecraft” map aangemaakt. Het opstarten van de server duurt de eerste keer vrij lang. Als hij klaar is stop je de server weer door in terminal “stop” te tikken.

Nu kun je eventueel wijzigingen aanbrengen in de server.properties file. Wijzig dit met een editor die Linux/UNIX linefeeds aankan! Voor de Mac kun je “Textwrangler” gebruiken, en voor windows “Notepad++

Ik pas vooralsnog alleen de max-players aan naar 10. Dit ivm. prestaties van de server. Misschien is een hogere waarde ook nog mogelijk, maar daar kun je zelf ook wel mee experimenteren. Zet ook meteen even je eigen minecraft naam in “ops.txt“.

Nu moeten we nog zorgen dat de minecraft server in de background draait, want als je hem start zoals hierboven, dan is hij gebonden aan je terminal venster en stopt de server als je terminal sluit.

Hiervoor moeten we IPKG installeren. Voer daartoe het volgende uit in je SSH terminal:

cd /volume1/minecraft
wget http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/syno-i686/cross/unstable/syno-i686-bootstrap_1.2-7_i686.xsh
sh syno-i686-bootstrap_1.2-7_i686.xsh
ipkg update
rm
syno-i686-bootstrap_1.2-7_i686.xsh

Herstart je NAS.

Installeer nu “screen“. Dit linux programma zorgt ervoor dat een terminal sessie ook in de achtergrond kan draaien. Open weer een terminal sessie met je NAS en tik in:

ipkg install screen

Dan moeten we nog zorgen voor een opstart script. Ik heb hiervoor meerdere prachtig uitgebreide scripts geprobeerd, maar zonder succes. Ik heb toen zelf een bijzonder simpel maar doeltreffend scriptje in elkaar gedraaid. Installeer deze door in terminal het volgende in te voeren:


cd /opt/etc/init.d/
wget http://blog.mobile-harddisk.nl/wp-content/uploads/S99minecraftserver.sh
chmod 755 S99minecraftserver.sh

Je kunt de server nu handmatig starten door ./S99minecraftserver.sh in te tikken in terminal. Je ziet helemaal niets gebeuren. Dat hoort zo. Je kunt de terminal sessie waarin minecraft draait eventueel zo bekijken:

screen -r minecraft

Dit commando werkt overigens niet in Mac terminal.app. Open daarvoor op de Mac even X11 (via spotlight). Of putty hiermee overweg kan weet ik niet. Vast wel. Je ziet dan iets als onderstaande:

Open nu minecraft op je Mac/PC, klik multiplayer en tik “ipadresvanjenas:25565” in en klik op connect. Als het goed is log je nu keurig in. Als je anderen van buitenaf toegang wilt geven moet je uiteraard even poort 25565 openen in de router en je externe IP adres gebruiken.

De enige Craftbukkit plugin die ik echt leuk vind is AdminCmd. Deze geeft je een hoop mogelijkheden, waaronder de mogelijkheid om een “home” locatie en “spawn” locatie vast te leggen. Deze installeer je door de .jar naar de plugins map in je minecraft map te plaatsen en de server te herstarten.

Mocht je je NAS willen herstarten of uitzetten dan is het slim om de server eerst even te stoppen. Anders sluit je NAS niet af. Dit doe je door in het spel (als je op bent) op de T te drukken en dan /stop, of in terminal door naar het screen met het spel te gaan en dan stop in te tikken:

screen -r minecraft
> stop

Als iemand nog weet hoe je een stopscript in elkaar draait of een beter opstart / update / backup script werkend krijgt op de NAS, laat het dan even weten, want deze is nogal lomp.

39 gedachten over “Installatie Minecraft / Craftbukkit server op (Synology) NAS”

  1. Mijn kids zijn zo verslaafd aan dit spel dat ik dit aan banden heb moeten leggen. Ik had de minecraft server geblokkeerd, maar iedere keer vinden ze weer een andere server. En nu ik dit gelezen heb, zal het wel niet lang duren voor ze zelf een server opgezet hebben. Kinderen zijn zo creatief 😉

  2. En het werkt!
    Ook op een 411+II maar niet met 10 gebruikers.
    Net even getest met twee gebruikers en dat gaat redelijk. Vanmiddag met twee die-hard spelers testen en kijken of het een beetje wil lukken.
    Overige NAS-funcites blijven gewoon werken, merk er niets van.

  3. Jammer overigens dat het alleen op een intel CPU werkt. Nooit bij stilgestaan dat het merk en type processor wel eens bepalend zou kunnen zijn voor het draaien van bepaalde pakketten.

  4. @Matr1x: Het kan ook wel op een beperkt aantal andere CPU’s, maar de beperking zit hem in JAVA. Dat draait niet op alle CPU’s. Je kunt ook nog wat proberen met JavaVM, maar dat uitzoekwerk laat ik aan een ander over 😉

  5. En dat je niet bij alle modellen het geheugen kunt uitbreiden. Ok, een NAS is ook niet gemaakt als Minecraft server natuurlijk. Het is op zich al grappig dat het werkt.
    Maar dat vroeg ik mij ook nog af, werkt Distributed Computing eigenlijk ook op een NAS?
    Denk aan SETI en/of FaH en WCG.
    Dit deed ik op meerdere pc’s maar het stroomverbruik werd teveel.
    NAS staat toch 24/7 aan en heeft gerust daluren beschikbaar :-))

  6. @Robert: In principe zou het op de intel versies allemaal wel moeten kunnen. Het zijn immers linux servers, en voor intel is er voldoende beschikbaar.

  7. Miijn DS111 zou volgens de wiki een Marvell Kirkwood ARMv5TE compliant CPU hebben. Moet Minecraft dan kunnen werken en moet ik JAVA dan ook eerst proberen te installeren.
    Verder de eerste a-z beschrijving die ik vind en denk te kunnen gebruiken, dank!

  8. @justme2: Deze handleiding is niet helemaal geschikt voor de DS111. Ten eerste is een ARM Marvell CPU geen intel CPU, dus je zult op zoek moeten naar Java voor deze CPU (en ik betwijfel of die er is). Daarnaast heb je met een DS111 simpelweg niet genoeg geheugen om een minecraft server te draaien.

  9. Inmiddels heb ik via http://pcloadletter.comlu.com minecraft/craftbukkit draaiend op onze 211+. We krijgen evenwel de serverproperties niet geopend. Als ik ingelogd ben op de NAS met Putty op Windows of met Terminal op Lion krijgen we de file server.properties niet geopend cq. een error-melding met betrekking tot het starten van texteditor. Wie weet raad?

  10. Coole tutorial. kheb alleen 1 probleempje. als ik via putty mijn server open ( heb een freenas server is ongeveer hetzelfde als dit en moet volgens mij hetzelfde kunnen ) en ik wil dit doen: cd /mnt/volume1/minecraft/jre-6u26-linux-i586.bin dan doet ie het niet. hij zegt dan cant cd to: /mnt/volume1/minecraft/jre-6u26-linux-i586.bin. enig idee waar het aan kan liggen?

  11. Ik heb de craftbukkit package geïnstalleerd en draaiende maar ik zoek nog een manier om de server console te openen. Iemand een idee hoe ik dat voor elkaar krijg?

  12. @Bjorn Ik heb de Craftbukkit package geinstalleerd van PCloadletter. Die draait als een zonnetje, maar ik krijg het niet voor elkaar om de server console geopend te krijgen. Volgens moet dat mogelijk zijn met ‘screen’, maar daarvoor zal ik waarschijnlijk eerst het sh script van de package moeten aanpassen.

  13. @Wouter de handleiding hierboven heeft geen betrekking op de package van PCLoadletter. Ik heb die package zelf ook nooit getest, dus geen idee hoe die werkt..

  14. @Bjorn Ok, ik dacht, aangezien jij verstand van zaken hebt, je misschien kon aangeven hoe ik de server-console kon openen. Bedankt voor de reacties!

  15. Dank voor alle info! We zijn een heel eind gekomen, maar blijven hangen bij het installeren van IPKG (en dus ook screen). Het lukt niet om via putty het bestand ‘syno-i686-bootstrap_1.2-7_i686.xsh’ te downloaden, dus dat hebben we handmatig in de directory (/volume1/minecraft) geplaatst. Als we daarna ‘sh syno-i686-bootstrap_1.2-7_i686.xsh’ uitvoeren, krijgen we een melding die er anders uit ziet dan zou moeten en vervolgens meld hij als we ipkg proberen te updaten ‘/bin/sh: ipkg: not found’.
    Hier een screenshot: http://www.fileize.com/files/fc5610e2/c24/No_IPKG_Screen.png
    We hebben een Synology DS 1511+ NAS, met DSM 3.2 1955

  16. Willem, je moet als root ingelogt zijn, niet als admin. Anders lukt die stap met IPKG installatie inderdaad niet.

  17. Beste Björn,
    Dank je zeer voor je reactie, dat is dan goed nieuws! Helaas lukt het nog steeds niet helemaal; ‘ipkg install screen’ doet niets, dus ik neem aan dat dat ook al is geïnstalleerd. Vervolgens lukken de commands
    cd /opt/etc/init.d/
    wget http://blog.mobile-harddisk.nl/wp-content/uploads/S99minecraftserver.sh
    chmod 755 S99minecraftserver.sh
    niet, er lijkt een probleem met de eerste twee te zijn.
    Hier weer een screenshot: http://www.fileize.com/files/6877cd7b/339/MCServerFailure.png
    Bij voorbaat dank!
    Groet

  18. ik heb een keer een server gemaakt maar na 3 weken deed die het niet meer maar ik ga nu dit gebruiken

  19. > screen -r minecraft
    > Dit commando werkt overigens niet in Mac terminal.app.

    Toch wel, maar je moet in ‘voorkeuren – instellingen’ een nieuw profiel maken. Wijzig in dit nieuwe profiel op tabblad Geavanceerd de optie ‘Geef terminal weer als:’ van ‘xterm-256color’ naar ‘xterm’. Nu werkt screen -r minecraft ook!

  20. mij lukt het helaas niet. Heb synology DS213+ en heb geen idee. Als iemand het voor me wil doen: graag!

  21. ik heb het zo gedaan:
    de synology package java manager (DSM 5.0 ) gebruikt om JAVA 7_51 te installeren.
    daarna de mincraft package en craftbucket package van pcloadletter geinstaleerd.
    en dan doet ie het..

    weet iemand hoe ik;
    -mincraft kan updaten?
    -craftbucket kan updaten?
    -plugins kan toevoegen en de config aan te passen?
    -een speler “OP” te maken

    note: ik heb geen kennis van putty en SSH terminal sessies 🙁

  22. -craftbukkit updaten:
    je doet gewoon een nieuwe craftbukkit downloaden.
    vervolgens zet je de server uit en vervang je de oude versie met de nieuwe.
    en dan kun je de server weer aanzetten.

    -plugins toevoegen:
    plugins kan je downloaden op de site van bukkit http://plugins.bukkit.org/
    je doet de plugins in de plugins map.
    vervolgens typ je in het console: reload
    de server herlaad dan alle gegevens en plugins (niet alles werkt met herladen soms moet de server opnieuw worden opgestart) (plugins verwijderen gaat soms alleen als de server is uigeschakeld)

    -een speler OP maken
    heel simpel maar je moet het even weten typ in het console:op [speler naam]
    en je bent OP
    je kunt dit overigens ook ingame doen als OP speler met /op [spelernaam]
    alle commands beginnen met een / en de meeste plugins hebben eerst een afkorting en dan een command, een paar voorbeelden: /gt /gh /ds en //

    ik hoop dat dit genoeg informatie was en veel plezier!

  23. weet iemand hoe ik de console voor me krijg als ik een server via een package instaleer?
    ik wil graag console commands gebruiken voor bepaalde craftbukkit plugins 🙂

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.