Stuur met je Synology NAS muziek naar je Apple TV

Als je net als ik een Synology NAS hebt staan, en er staat een hele lading muziek op de NAS, dan wil je die muziek uiteraard graag via je audiosysteem kunnen afspelen. Hiervoor kun je eventueel de Synology Remote gebruiken, maar het nadeel daarvan is dat hij via de USB poort aangesloten wordt, en dat je dus fysiek in de buurt van je audio systeem moet zijn met je NAS. Dat is dus geen optie als je NAS op zolder staat. Nou is het natuurlijk zonde als je daardoor DS Audio niet zou kunnen gebruiken. DS Audio is een prachtige app, en eenvoudig te bedienen via je iPhone of iPad. Hoe krijg je die muziek dan toch eenvoudig uit je speakers? Sinds kort ondersteunt Synology Airplay. Dat is dan ook meteen de oplossing. Zorg dat je je NAS update naar de laatste firmware, en zet een Apple TV bij je audiosysteem neer. Als je DS Audio opent kies je vervolgens bovenin voor “Media renderer” en vervolgens onder de play knop voor “Apple TV“. Ook via de iPhone/iPad app kun je dit instellen: Ga naar instellingen en klik op “Speler“. Je kunt nu de Apple TV kiezen. Als je nu iets afspeelt wordt het geluid naar de Apple TV gestuurd. Zo simpel kan het zijn. Daarnaast is de Apple TV natuurlijk sowieso al erg geinig ivm. de Airplay mogelijkheden.

 

24 gedachten over “Stuur met je Synology NAS muziek naar je Apple TV”

 1. Beste Bjorn, zeer bedankt voor deze tip en instructie. Het lijkt me echt geweldig als dit lukt, maar wat ik ook probeer, ik krijg bij “media renderer” mijn Apple TV niet te zien (wel een mediaspeler en de Sony Bravia. Zover ik dat kan zien werkt de Apple TV naar behoren en zijn de mappen in iTunes met thuisdeling wel gewoon zichtbaar. Waar zou dit aan kunnen liggen? Bedankt alvast voor je reactie!

 2. Ik heb inderdaad de laatste firmware op de NAS en Airplay aan op de ATV2. Ik krijg wel keurig alle foto’s uit de photo-directory op de NAS in een diavoorstelling in de ATV2, maar ik kan nog steeds in de audiostation niet de ATV2 selecteren als media renderer. Misschien heb je nog suggesties, Björn?

 3. @Jan: Nu raak ík de draad even kwijt.. Hebben we het over hetzelfde apparaat? Een Apple TV heeft toch geen upnp client software aan boord? Hoe krijg je die foto’s dan op de ATV2?

 4. @Björn: via de instellingen iTunes > Geavanceerd > Foto’s kiezen om te delen > Foto’s delen uit… (aanvinken) > Map kiezen > photo(\\DISKSTATION). Met het kiezen van Geselecteerde mappen kun je de selectie nog wat beperken, anders duurt het laden (althans bij mij) wel erg lang.

  Je krijgt dan keurig in het ATV2-menu onder computers te zien: iTunes bibliotheek en als je dit opent en doorklikt naar foto’s, dan zie je de betreffende fotomap op de NAS.

  Inmiddels kan ik ook vanuit Audiostation op de NAS muziek weergeven op de ATV2 door de ATV2 te kiezen als render-apparaat (en natuurlijk met DS-audio). Ik denk dat dit ook gaat lukken als ik in iTunes bij de instellingen van muziek verwijs naar de music-directory op de NAS.

  Dit bovenstaande werkt alleen als ik iTunes ook daadwerkelijk op de computer aan heb staan. Als ik iTunes uitzet, dan verdwijnt ook de verwijzing naar de iTunes-bibliotheek op de ATV2.

  Nu ben ik alleen benieuwd of het afspelen en het kiezen van foto’s en muziek vanaf de NAS op de ATV2 rechtstreeks kan, zonder dat iTunes aanstaat.

  Ik hoop dat ik het zo duidelijker heb omschreven…

 5. @Jan: Je haalt feitelijk 2 dingen door elkaar. Airplay heeft namelijk niets met iTunes te maken. Ik begrijp nu dat je je foto’s van je NAS via de iTunes op je PC deelt, dus niet rechtstreeks.
  Om vanuit DS audio de ATV2 als media renderer op te kunnen geven hoeft je PC niet aan te staan. Tenzij je die natuurlijk nodig hebt om DS audio te bedienen. Hiervoor zou je dus iTunes niet hoeven aan te raken.

 6. Hallo Björn,

  ik sta op het punt om een Synology DS211j NAS aan te schaffen en ik vraag me af of de NAS met airplay ook video kan sturen naar de Apple TV 2.

  Momenteel kan de ATV 2 de films zien die in mijn itunes bibliotheek staan. Kan dat straks ook als de films op de NAS staan?

 7. @Menno: Hoi Menno

  Zover ik heb kunnen achterhalen is Airplay alleen beschikbaar in Audiostation, dus alleen voor muziek te gebruiken op een Synology.
  Let er ook even op dat een iTunes server, zoals in de NAS aanwezig, alleen werkt icm. iTunes en dus niet rechtstreeks met een ATV.
  Je kunt ook je ATV voorzien van XBMC, dan kun je wel streamen vanaf een NAS. Zie daarvoor dit artikel.

  Groet,
  Björn

 8. Bjorn, even voor mijn duidelijkheid
  Ik heb NAS 209 met 3.2 firmware, als ik nu een Apple TV koop kan ik dan de muziek die op mijn NAS staat via Apple TV naar mijn Onkyo versterker brengen. Ik begrijp dat ik dan airplay moet gebruiken. Klopt mijn denkwijze. Moet de Apple TV nog gejailbreak zijn of in originele vorm

  Jacobus

 9. Dat klopt. De Apple TV heeft geen jailbreak nodig.
  Mocht de NAS in de buurt van de versterker staan dan is een simpele USB geluidskaart of Synology Remote ook een goede oplossing.

 10. Oké, hij staat bij de versterker dus zou een simpele USB stick een kostenbesparend idee zijn. Hebben jullie die met optisch signaal geschikt voor de NAS ? Of weet je waar en welke ik moet kopen
  Al vast bedankt
  Jacobus

 11. Kan ik de combinatie cs407 met firmware 3.1 en Apple tv2 ook gebruiken? Of heb ik daar firmware versie 3.2 voor nodig?

  Alvast bedankt.

  Arnold

 12. Beste Björn, graag zou ik als het mogelijk is het volgende willen weten:
  Ik wil graag mijn muziek streamen van mijn Synologie NAS naar mijn audio HK installatie.
  Nu zijn hiervoor diverse manieren. Momenteel gebruik ik een AC RYAN mini mediaplayer hiervoor echter deze heeft nogal wat nadelen. Veel bugs (o.a. NAS niet te zien dus alleen een externe harddisk mogelijk), niet zo een prettige interface en voor het streamen van audio moet altijd de tv worden aangezet.
  Mijn gezin bestaat uit 4 iPhone gebruikers waardoor het prettig zou zijn als ik de iPhone als bedieningspaneel kan gebruiken om muziek te streamen zonder de tv te hoeven aanzetten. Nu twijfel ik aan diverse opties:
  – Apple TV 3 eur. 109,-
  – Apple Airport Express eur. 89,-
  – Logitech squeezebox touch eur. 200,-
  – Sonos connect (90) eur. 349,-

  Apple TV is dus verreweg de goedkoopste optie echter heeft volgens mij de volgende nadelen:
  – Alleen iTunes te gebruiken voor streamen muziek
  – Jailbreak is momenteel nog niet mogelijk en zou best nog wel even op zich laten wachten (als ik de recenties zo lees)

  Is mijn veronderstelling juist dat je met Apple TV dus ook gewoon muziek kan streamen via je iPhone vanaf je NAS en is dit net zo gebruikersvriendelijk is (ook voor mijn gezin met kinderen) als de squeezebox of de Sonos connect? De squeezebox of de Sonos connect zijn ook flink duurder.

  Is er iets bekend over de geluidskwaliteit, is de geluidskwaliteit wel goed/uitstekend of is dit hoorbaar minder dan de Airport Express, squeezebox touch of de Sonos?

  Apple TV 3 lijkt me namelijk een goede goedkope optie en je kan ook nog eens video streamen, helemaal na een jailbreak…

  Wat ik dus graag zou willen weten is of de geluidskwaliteit goed/uitstekend is, of de gebruiksvriendelijkheid net zo goed is als een Airport Express, squeezebox touch of Sonos. Kan ik misschien beter gaan voor de nog goedkoper Airport Express of juist voor de allround Apple TV3. Als de Apple TV 3 straks jailbroken is kan ik dan vanaf de NAS via mijn iPhone (als bedieningsscherm zonder de tv aan) straks alles gebruiksvriendelijk streamen (Audio/Video) zonder gebruik van iTunes? Video vanzelfsprekend wel met tv aan 😉
  Ik hoop dat je hier een antwoord op kan geven of iets over kan vertellen 🙂

 13. Hoi JSR,

  Ik kan alleen maar uit eigen ervaring spreken als het gaat om geluidskwaliteit, en ik heb alleen ervaring met de ATV2 en Squeezebox Classic. De Squeezebox geeft naar mijn mening een beduidend betere kwaliteit.

  Wellicht is het handiger deze uitgebreide vraag even te stellen op synology-forum.nl.. Een blogcomment is daar toch niet echt de plek voor 😉

  Groet,
  Björn

 14. Beste Björn,
  Hier een vraag van mij:
  Ik heb een Synology DS212+. met DSM 4.0 ( airplay ondersteuning)
  Ik heb een Yamaha reciever met optical ingang.

  Ik wil een airport express aanschaffen zodat ik:
  Via mijn NAS mijn MP3 muziek kan streamen door de airport express naar mijn reciever naar mijn speakers. Nu komt het:
  Maar ik wil geen gebruik maken van ITunes…. kan dat ??
  Dus gewoon via mijn Ipad de DS audio app gebruiken en dan MP3 via de AE naar mijn speakers…??

  Alvast bedankt voor het antwoord.

 15. Volgens mij kan de airport express dienen als airplay client/ontvanger, dus dan moet het gewoon werken.

 16. Björn,

  Dank je voor je antwoord.
  Ik heb ook een xtreamer staan en deze ondersteunt ook airplay…… maar niet voor muziek :-(.
  Apple encryptie ligt dwars……
  Ik zal me een AE aanschaffen en het eens uitproberen 🙂

  Grtz
  Rene

 17. Vandaag de airport express aangesloten en geconfigureerd.
  Via een optische kabel naar mijn versterker voor het geluid.
  Binnen 10 minuten werkte het zaakje.
  Geluid is (naar mijn standaard) erg goed, valt me niet tegen !!
  Ik stream nu mijn mp3’s die op mijn synology ds212+ staan dmv airplay via mijn ipad naar de airport express en zo naar mijn versterker –>> speakers ZONDER itunes.
  Alles is te regelen door de DS audio app van Synology.
  Playlist maken, volume regelen enz….
  Precies wat ik wilde …

  En nu………… Muziek luisteren 🙂

 18. Beste Bjorn,

  1) Kan je met jouw opstelling in DS Audio ook een FLAC bestand naar de Apple TV sturen?
  Wordt het dan geconverteerd?

  2) Kan de Apple TV 2 of 3 in DSM 4 (!) wel video bestanden van het disk station weergeven (als itunes server loopt of mbv NFS)?

 19. Hoi Rrrr

  1. Op zich kan de NAS wel flac converteren, maar of hij dat in deze opstelling ook doet weet ik niet zeker. Sowieso wordt het dan niet geconverteerd naar Apple Lossless, maar naar wma of mp3. Zelf converteer ik alle lossless muziek standaard naar M4A (Apple Lossless). Dat werkt in iTunes, iPod, iPad, iPhone, Synology, Logitech Squeezebox en zou voor jou ook moeten werken om je audio lossless te streamen.

  2. Nee. De iTunes server is niet hetzelfde als “iTunes” en de Apple TV koppelt alleen met “iTunes. NFS wordt sowieso niet door de Apple TV ondersteund. Als je de ATV jailbreakt en XBMC installeert kun je uiteraard wel gewoon de video’s van de NAS afspelen (zie elders op dit blog).

 20. Kan iemand mij het verschil verklaren tussen DS Audio en Audio Station, voor wat betreft streamen naar media renderers?
  Ik kan via Audio Station keurig streamen naar mijn Philips SLA5520 (een DLNA/uPnP speler die blijkbaar ook als client voor de Synology kan dienen).
  Via DS Audio op de iPad kan ik echter alleen streamen naar de iPad zelf, en komt de Philips niet voor in de lijst (waar dus alleen de iPad in staat) als afspeelbaar apparaat. (Synology = CS407).
  Waarom ziet de ene applicatie de renderer wel, en de andere niet?

 21. Als je nu kiest voor een opstelling: Synology NAS + Apple TV + bedieningen via DS Audio op iPad. Gebruik je de iPad dan als remote control om de muziek te selecteren of moet de ipad steeds aanliggen tijdens het beluisteren van de muziek? Maw na het selecteren van de muziek op de ipad wordt de muziek dan rechtstreeks gestreamd van de NAS naar Apple TV of moet de muziek nog “passeren” via de iPad ?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.