Tip: Synology Toepassingen als web app in je dock/startmenu [DSM 4.0]

In eerdere versies van DSM kon je File Station en Squeezebox Server al apart benaderen op een eigen poort. Buiten de DSM bureaublad omgeving om dus.

In DSM 4.0 kun je ook andere toepassingen in een eigen browservenster openen, zoals Download Station, Audio Station etc. In Download Station is nu zelfs een drag en drop mogelijkheid, waardoor je torrents etc. gewoon in het browserscherm kunt slepen. Dat, in combinatie met een eigen venster, maakt het eigenlijk een volwaardige semi-native download client. Nou zou het alleen leuk zijn als je het echt als een soort applicatie zou kunnen starten. Gelukkig is dit mogelijk.

Er bestaat namelijk software waarmee je een website een eigen app icoon kunt geven, en waarmee je deze website in een venster zonder adresbalken en andere browser details laadt. Zie onderstaand screenshot:

Dit is zowel in OS X en Windows mogelijk. Hieronder zal ik het laten zien voor OS X met behulp van het programma “Fluid”. Voor Windows is het ook niet lastig uit te vogelen. Hier gebruik je het programma Prism [link] voor. Het eerste deel “Voorbereiding van je NAS” is universeel en voor zowel Windows als Mac OS X noodzakelijk.

Voorbereiding van je NAS

In DSM 4.0 kun je aliases aanmaken voor apps. Je kunt dus bijvoorbeeld Download Station benaderen via http://[ipadres-of-url-van-je-nas]/download. Dit moet je echter wel even aanzetten. Log dus in in DSM 4.0 en open het configuratiescherm. Open “Toepassingspo…” (afgekorte variant van Toepassingsportaal).

Hier zie je de geinstalleerde toepassingen waarvoor je een alias kunt maken. In dit voorbeeld ga ik het laten zien voor Download Station.

Selecteer Download Station en klik op bewerken. Vervolgens opent er een klein schermpje. Zet een vinkje bij “Aangepaste alias inschakelen” en bij “Omleiden van:”. De naam (alias) kun je aanpassen, maar ik laat hem gewoon standaard. Klik op “Ok” en daarna op “Opslaan” (!). Pas als de naam van je alias blauw zichtbaar is in “Toepassingsportaal” is de instelling echt opgeslagen. Test je alias nu door in de browser adresbalk http://[ip-adres-van-je-nas]/download in te tikken. Als het goed is zie je nu download station in een eigen browser venster. Herhaal dit voor alle applicaties die je als web-app wilt instellen.

     

Instellen als semi-native applicatie

Vanaf hier wordt de handleiding dus zoals gezegd OS X specifiek, maar met Prism is dit dus ook eenvoudig in te stellen in Windows.

Download en installeer om te beginnen de gratis variant van het programma “Fluid” hier, of de betaalde versie als je ook in de OS X Lion mega fullscreen modus wilt kunnen werken. Je kunt ook later upgraden.

Download daarnaast vanaf onze site de DSM app icons hier en pak de .zip uit door erop te dubbelklikken.

Start nu Fluid. Je krijgt nu een vrij eenvoudige schermpje waar je een URL, naam, locatie en icon kunt invullen. Vul bij URL de URL naar download station in. http://[ip-adres-van-je-nas]/download dus. Bij naam vul je de gewenste naam in. Dit mag alles zijn, maar het blijft in de praktijk toch vrij logisch om een naam te kiezen die enigszins verband houdt met de applicatie die we aan het maken zijn, dus ik tik “Download Station” in. Location laat ik zoals het is. Applications is een goede plek voor applicaties. Bij Icon selecteer je uit de dropdown “Other” en vervolgens navigeer je naar de zojuist uitgepakte icons map en selecteer je het Download Station icoontje. Klik daarna op “Create”. Na even wachten verschijnt er een popup met “Reveal in Finder”, “OK” en “Launch Now”. Uiteraard klikken we op de laatste optie.

  

Het resultaat is als het goed is Download Station in een keurig apart venstertje, en een Download Station icoon in je dock. Die laatste kun je uiteraard vast in je Dock zetten door hem even te verslepen naar een andere plek op je dock, of door “Vastzetten in Dock” te kiezen uit het context menu.

 

Et voila.

Oh, nog één ding: Je kunt nu dus torrent files in Download Station slepen om deze aan de queue toe te voegen. Zie de demo hieronder.

7 gedachten over “Tip: Synology Toepassingen als web app in je dock/startmenu [DSM 4.0]”

  1. Bedankt voor dit mooie artikel. Meteen Fluid aangeschaft, kost maar weinig. Heb Download Station nu prachtig als applicatie en beeldvullend op mijn Mac!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.