Twitternotificatie voor je (Synology) NAS

Via twitter kreeg ik de vraag of Synology in DSM 3.2 ook notificaties via twitter mogelijk heeft gemaakt.

Het antwoord is nee. Maar er is wel een simpele work around voor die ik hieronder zal laten zien. Aangezien ik van zo ongeveer elk stapje een screenshot toevoeg lijkt het misschien veel werk, maar ik denk dat je met een kleine 10 minuutjes klaar moet kunnen zijn.

P.S. Voor je de tutorial helemaal uitvoert: lees eerst even de opmerking onderaan.

Als eerst heb je een nieuw twitter account nodig voor je NAS.

Om je een twitter account aan te maken heb je een e-mail adres nodig dat je nog niet gebruikt voor twitter. Heb je geen adres meer over dat je kunt gebruiken, ga dan naar www.10minutemail.com voor een tijdelijk email adres. In het voorbeeld gebruik ik 10minutemail.

Ga naar twitter.com en registreer vervolgens een twitter account met dit adres. Als je dit gedaan hebt kom je meteen in je nieuwe twitter account terecht, met de melding bovenin dat je je mail adres nog moet bevestigen.

Terwijl je wacht op het betreffende bevestigingsmailtje kun je alvast naar instellingen gaan, waar je een vinkje zet bij “Mijn tweets afschermen“. Althans, ik ga er vanuit dat je de twitter notificaties voor jezelf wilt houden. Sla deze setting op.

Dan zul je waarschijnlijk inmiddels de bevestigingsmail wel binnen hebben. Bevestig je adres door op de link te klikken.

Zorg dat je met je nieuwe account bent ingelogd op twitter.com, en ga vervolgens naar twittercounter.com/pages/twittermail en klik op de knop “Add yourself.” In het volgende scherm kun je van alles aanvinken. Ik vink helemaal niks aan, want daar heb ik allemaal toch niets aan voor deze account. In het daaropvolgende scherm klik je op “Set up your TwitterMail account now“.

Hier kies je een willekeurig@twittermail.com account. Bij “What to tweet” kun je het beste “Subject” selecteren, want de body van de mail is toch te lang, en  het subject zegt meestal meer dan genoeg.

Om te testen of het tot zover werkt stuur je natuurlijk even een test mailtje naar dit adres.

Als dat allemaal werkt log je in op twitter.com met je normale twitter gegevens, en ga je naar de twitter pagina van je nieuw aangemaakte account (twitter.com/nieuweaccountnaam). Als het goed is zie je hier nu de melding dat de tweets protected zijn en een knop “Send follow request“. Klik die knop.

Daarna log je weer in in je nieuwe account (tip: als je 2 verschillende browsers op je PC/Mac hebt kun je per browser natuurlijk in 1 account ingelogd blijven). Je ziet nu als het goed is een knop met “1 nieuw volgverzoek“. Als je daarop klikt zie je als het goed is je eigen account en een knop “Accepteren” waar je uiteraard op klikt. Als je daarna weer inlogt in je normale account zie je als het goed is de test tweet van je nieuwe account in je timeline.

Het enige dat je daarna nog moet doen is zorgen dat je NAS ook een notificatie naar het betreffende @twittermail.com adres stuurt. Hieronder laat ik dat zien voor een Synology NAS, omdat ik die nou eenmaal heb staan.

Ga in DSM naar het “Configuratiescherm” en klik op “Melding“. Je kunt daar 2 email adressen invullen. Vul je @twittermail.com adres in als 1 van de adressen. Als je wilt dat je NAS je mentioned, dan kun je als “prefix van onderwerp” je eigen twitternaam invullen. Daarna kun je uiteraard nog even een testmail sturen vanaf de NAS om te controleren of het werkt.

Dat is het. Je Synology stuurt nu notifcaties naar twitter.

Opmerking

Hou er rekening mee dat Twitter niet 2 identieke tweets na elkaar accepteert, dus als je meteen daarna weer een test stuurt dan doet hij niets. Ik weet niet precies wat voor regels twitter hiervoor hanteert, maar als er iemand is die weet of er een variabele ingesteld kan worden in het onderwerp (bijvoorbeeld de datum/tijd) dan houd ik me aanbevolen, want daarmee is het natuurlijk opgelost.

[Update] Er is op internet nogal wat onduidelijkheid over wanneer twitter een tweet als duplicate markeert en dus blokkeert. Hier en daar spreekt men erover dat er een bepaalde tijd tussen moet zitten, en anderen hebben het erover dat er een bepaald aantal andere tweets tussen moeten zitten. Aangezien de tijd factor nogal lastig te simuleren is zal ik de komende dagen afwachten wat er nu wel en niet goed gaat met de notificaties, en de resultaten hier plaatsen.

[Update 2] Het lijkt erop dat Twitter een tijdslimiet van ca 16 uur hanteert voor duplicate tweets. Voor een Netwerk backup die 1 keer per dag draait werkt dit dus prima.

 

 

1 gedachte over “Twitternotificatie voor je (Synology) NAS”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.