Workaround / fix voor DTS video op DS214Play

Schermafbeelding 2014-02-19 om 12.53.57De Synology DS214play (uiteraard te koop via onze webshop) bevat een speciale transcoding chip zodat deze realtime video kan omzetten naar formaten waar andere apparaten mee overweg kunnen, of naar een lagere bitrate zodat ook over een internetverbinding video gekeken kan worden. Nu blijkt in de praktijk alleen dat de Synology bij elke video met DTS audio een foutmelding geeft. Navraag bij Synology leert dat dit komt doordat ze geen licentie hebben voor het gebruik van DTS. Een licentie die ze heel graag zouden toevoegen, maar waar ze op dit moment simpelweg niet aan kunnen komen doordat de firma achter DTS liever licenties verkoopt voor mediaspelers dan voor NASsen (dan kunnen ze er meer verkopen).

Nu is er een gebruiker zo vriendelijk geweest om een script te schrijven die DTS audio streams in MKV’s kan omzetten naar een formaat waar de Synology wel mee overweg kan. Dit script kun je in de nacht draaien dmv. de taakplanner. Hij is uiteraard wel even zoet met het omzetten van de audio stream dus als je een grote collectie hebt kan het wel even duren. Bij mij deed hij ca 15 minuten over een film. Het script vervangt de bestaande MKV.

[UPDATE]

Inmiddels is er een ffmpeg package beschikbaar via de Synocommunity package source. Als je deze package installeert werken video’s met DTS gewoon via Video Station en DS Video.

Installatie

Gebruik van dit script is uiteraard op eigen risico!

Download convert.sh via dit forum topic en download de laatste versie van ffmpeg-static hier.

Maak de map tools aan in je video share van de DS214play. Let op: allemaal kleine letters. Een ander pad kan ook maar dan moet je het pad ook aanpassen in het convert.sh script.

Kopieer convert.sh en ffmpeg.static.blabla.tar.gz naar deze tools map. Als je op een mac zit kun je de tar.gz uitpakken door te dubbelklikken. Op een windows PC kun je het beste even in Filestation naar het bestand bladeren en daar uitpakken (2 x).

Als resultaat heb je als het goed is een map tools met daarin drie bestanden:

 • convert.sh
 • ffmpeg
 • ffprobe

Log nu in op je DS214Play via SSH (als je niet weet hoe dit moet kijk dan hier) en tik het volgende in:

chmod +x /volume1/video/tools/convert.sh

Hiermee maak je het script uitvoerbaar.

Ga nu in DSM naar het configuratiescherm -> taakplanner en maak een ‘door de gebruiker gedefinieerd script’ taak aan die je elke dag ’s nachts (of wanneer het je uitkomt) in de planning zet. Als script voer je in:

/volume1/video/tools/convert.sh /volume1/video > /volume1/video/tools/log-movies.txt

(zonder enters).

Schermafbeelding 2014-02-19 om 12.49.16

Als je het script handmatig wilt uitvoeren dan kun je uiteraard op de knop ‘uitvoeren’ klikken. Verder zal hij elke dag op de ingestelde tijd starten en converteren wat hij aan DTS bestanden tegenkomt.

In de map tools verschijnt na uitvoeren als het goed is een bestand met de naam log-movies.txt. Als je deze opent kun je zien hoe ver het script is. Bij de broncontrole van de NAS zie je als het goed is een proces met de naam ffmpeg.

Alle credits naar de maker van het script!

 

42 gedachten over “Workaround / fix voor DTS video op DS214Play”

 1. Beste,
  Echt heel fijn dat je hier uitlegd hoe dit stom probleem kan omzeilen .
  Maar mij lukt het niet .
  Kunt ge da ni even voordoen op youtube 🙂
  Zou het grote hit worden denk ik !

  Groeten

 2. Ha ik denk dat het me gelukt is 🙂 hij is nu aan het draaien dat zie ik in de broncontrole.
  Ik heb wel nog geen bestand met de naam log-movies.txt in mijn map tools staan ??

  ik hoop dat het gaat werken

  grtz

 3. Hey is het percies dan toch niet gelukt bij mij , bij de broncontrole zie ik op moment niks meer en bij tool map is er geen bestand bijgekomen .

  Alles verliep goed alleen het laatste net niet

  grtz

 4. Probeer eens wat er gebeurt als je dit uitvoert via commandline (ssh):

  /volume1/video/tools/convert.sh /volume1/video > /volume1/video/tools/log-movies.txt

 5. Ik heb het juist geprobeerd en hij begon te lopen , bij de broncontrole zag ik dat hij een in proces was met ffmpeg via ssh .
  Op het scherm van de ssh was hij goed aan het draaien maar na een dik half uur stopte hij terwijl hij maar 3 films had gedaan vermoed ik .

  Dit was de laatste zin ( Parse error; at least 3 arguments were expected, only 1 given in string ‘lass/x-men.first.class.720.mkv)

  en ik zie nog geen mapje verschijnen in de map tools.
  Ik heb dan ook deze films geprobeerd op de tv daar komt te staan dan de audio codec niet word ondersteund en op de ipad dan fout de de DTS audiotrack niet word ondersteund.

  wat zou het kunnen zijn ? 🙂

 6. hey Bjorn,
  Het is gelukt :)Bedankt ! Ik krijg wel nog altijd geen extra map in mijn tools maar ik kan wel films afspelen met GELUID . Ik moet wel opletten als hij aan het converteren is want ik heb een paar films open gedaan waar hij mee bezig was en dan stop die met die film te converteren maar dan is ook wel de rest van de film verwijderd . maar dat is nog geen ramp voor mij ik heb deze nog op mijn externe HD staan .

  Wat ik wel gemerkt heb is als ik de film DS video afspeel op de Ipad heb ik ondertitels maar ik kan ook steamen met DS video via de ipad naar mijn samsung TV maar dan heb ik geen ondertitels .
  Weet gij daar wat meer over ? het is geen smart tv maar ik kan hem aansluiten via internet ,ik kan ook mijn tv contact maken laten via de mediaplayer met de ds 214play en dan heb ik wel terug ondertitels .

  Alvast heel fel bedankt !!

  Groeten

 7. Voor dat streamen wordt denk ik DLNA/UPNP gebruikt welke icm. Synology geen ondertitels ondersteunt. Voor Samsung Smart TV’s is er nu wel een DS Video app waarmee het wel zou moeten werken.

 8. ahja … ja nu kan ik nog wel even met deze gewone tv voort dan moet ik maar gewoon via de mediaplayer gaan . Ben al heel blij dat ik nu wel geluid heb 🙂

 9. Beste,

  Ik begrijp nog niet helemaal hoe ik het script uitvoerbaar maak via ssh.
  Waar moet ik onderstaande tekst precies plaatsen:
  chmod +x /volume1/video/tools/convert.sh

 10. Hoi Jurgen,

  Als je met SSH verbinding hebt gemaakt krijg kun je dit commando direct invoeren.

  Groet,
  Björn

 11. Dag Björn,

  Bedankt voor je reactie.

  Als ik het commando invoer, dan krijg ik geen bevestiging. Klopt dit?

  Na invoer en activatie van de taak op mijn synology zie ik bij de bronvermelding geen activiteit.

  Groet Jurgen

 12. Je ziet inderdaad geen bevestiging. Linux is meer van “geen bericht goed bericht”.

  Na activatie zal hij pas bij de eerstvolgende tijd die is ingesteld wat gaan doen.

 13. Hallo Bjorn,
  Krijg nu de melding dat “ik” niet bevoegd ben om deze handeling uit te voeren.
  Moet ik ROOT aanmaken als gebruiker dan??
  Log-movies tekstbestand wordt wel aangemaakt in de map tools. Maar blijft op 0kb staan.

  Hoor het graag,
  Groet,
  Jurgen

 14. Hoi Bjorn,
  Ik ben aan de gang gegaan met het script tbv chromecast (convert naar aac) en heb dit script aan de praat gekregen, maar krijg de melding fail als er een file met AC3 is gevonden en dit met ffmpeg naar aac wil omzetten. Kan ffmpeg hier niet mee overweg? of heb ik wellicht een een fout in het script zitten.
  Groet Erik

 15. Bij mij werkt de link gewoon. Mochten er verder problemen met de link zijn, dan kun je dat beter even op het forum melden. De poster van het onderwerp volgt dit Blog denk ik niet 😉

 16. Ik blijf bij het commando chmod +x /volume1/video/tools/convert.sh constant de melding krijgen no such file or directory

  cd /volume1/ werkt ook niet
  sftp krijg ik ook 123 niet aan de praat heel vreemd want ssh werkt wel en als ik het sftp protocol aanvink dan zou het volgens mij moeten werken met root op admin krijg ik sftp wel aan de praat maar dan kom ik in de usermap dus daar kan ik de directory tree niet echt bekijken

  iemand een tip ?

 17. je moet het pad naar de tools folder even goed zetten. check dus even of jij als je met je pc op de nas inlogt eerst naar een mapje video moet en dan tools. door de error die je krijgt denk ik dat je een andere mappenstructuur hebt.

 18. Dank voor het delen van dit script. Het werkt vanaf de commandline via ssh… Echter de txt wil hij bij mij niet wegschrijven. Wat doe ik fout?

 19. Hm, het is een oplossing, maar niet de mooiste wat mij betreft. Interessanter is wat mij betreft de oplossing waar op deze Taiwanese site naar wordt verwezen, nml het vervangen van de ffmpeg module door eentje die de DTS decodering ondersteunt. Zie hier:
  http://blog.mowd.tw/index.php?pl=1052
  Lijkt dat het nog iet vlekkeloos werkt in DSM 5.0, maar zou mooi zijn als dat lukt.

 20. Die met de ffmpeg module ken ik (en heb ik getest). Het nadeel hiervan is echter dat die geen hardware transcoding op de DS214Play ondersteunt, dus dat je dan automatisch naar software transcoding gaat. Daarvoor is de DS214Play lang niet snel genoegd en daardoor is die methode dus redelijk nutteloos.

 21. Super handige uitleg, mij is het gelukt, synology is nu bezig, ben benieuwd naar het resultaat.

 22. Mijn Films staat op 2 externe USB schijven gekoppeld aan de NAS.Moet het script hiervoor aangepast worden. Ik heb namelijk het idee dat er alleen maar gekeken word op de schijven intern op de NAS zelf naar MKV bestanden. Ik zie geen logfile in de map tools dat er iets gebeurt is.
  Wie weet raad?

 23. Blijft de DTS track wel bestaan? Of wordt deze vervangen? Ik wil namelijk wel de DTS audio track behouden voor wanneer ik de video via media player en surround bekijk.

 24. Voor mijn Synology 213+ (PPC Qoriq) Heb ik deze repositoy gebruikt http://cytec.us/spk/
  voor de package center. Deze installeerde de juiste versie van ffmpeg en ffprobe voor mijn Synology. Dank voor het artikel!

 25. Zeer bedankt voor het script en de heldere uitleg. Script draait, zie nog geen logfile ontstaan in de tools map.
  Ik heb nog 1 toevoeging, ik kreeg geen toegang tot mijn NAS omdat SSH service nog niet was ingeschakeld:
  – Ga naar Configuratiescherm > Terminal en SNMP. Op tab Terminal, vink aan: SSH service inschakelen.

 26. Hey Björn,

  Ik ben zelf geïnteresseerd om een DS214Play aan te schaffen. Na wat leeswerk was mij het DTS probleem ook opgevallen en dit is nog een van de zaken die mij doen twijfelen. Nu heb ik echter de volgende link gevonden (http://blog.mobile-harddisk.nl/tutorials/oplossing-synology-ds415play-en-ds214play-dts-ondersteuning/ ) waar wordt geclaimd dat iemand een package heeft gebouwd waarmee DTS kan worden ondersteund. Heb je dit al eens geprobeerd? Zo ja, werkt het? Zo nee, wellicht kun je dit eens proberen, uiteraard ben ik dan erg nieuwsgierig naar het resultaat.

  Ik hoop dat je er wat aan hebt,

  Gr.

  Wouter

 27. Excuses, ik zie net dat je dat artikel zelf hebt geschreven haha. Mijn vraag is echter nog steeds dezelfde. Toch bedankt voor de reactie!

 28. Hoi Wouter,

  Ik gaf in mijn voorgaande bericht al aan dat ik het getest had. Uiteraard met positief resultaat, anders zou ik het niet gepubliceerd hebben 😉
  Je merkt er verder niets van. Heb je de package niet, dan speelt een video met DTS niet af, heb je de package wel, dan wordt de video probleemloos afgespeeld.

  Groet,
  Björn

 29. Ik probeer het aan de praat te krijgen op mijn DS 214+, maar geen succes. Zal waarschijnlijk zitten in het feit dat ffprobe en ffmpeg niet geschikt zijn voor mijn Armada XP processor. Iemand tips of wel succes gehad hiermee?

 30. Hi Björn,

  thank you for the great work ! I’ve just bought a DS214Play and I was looking for a way to read and download all my movies on my iPad using DS Video. I’ve been following your tutorial but something still not working for me…

  I’m using Putty on a windows computer but I don’t know how to execute the script that you gave us, do I just have to press “enter” or do I have to do something else ?

  One last point my script on Putty is “chmod +x /volume1/video/films/outils/convert_mkv_to_mp4_ac3_aac.sh” as you can see I’ve put my movies in a different file than in your tutorial, is it a problem ?

  Thank you for your help !

 31. Ik heb het script geinstalleerd op mijn synology DS2413+ maar ik krijg steeds een fail in mijn log: audio = unspecified. Hoe komt dit?
  Graag wil ik alle bestaande mkv video’s willen converteren naar mp4

 32. hoi Björn

  was al een tijdje op zoek naar een geschikte oplossing voor het automatisch converteren van dts naar ac3 en je script werkt als een zonnetje! dank daarvoor!

  heb alleen nog even 1 vraag:

  Is het met een kleine aanpassing in het script mogelijk om naast .mkv’s ook .avi’s te detecteren en te converteren?

  alvast bedankt!

  gr

  frank

 33. Hoi Frank,

  Er is inmiddels een betere oplossing voor dit probleem. Als je de synocommunity package source toevoegt dan vind je daarin ook de package ffmpeg. Dat is een versie van ffmpeg waarin DTS wel geactiveerd is. Als je die installeert dan werken video’s met DTS gewoon.
  Ik zal het hierboven ook even vermelden in het artikel.

  Groet,
  Björn.

 34. hoi Björn

  kijk dat is nog beter! Ga ik dat ff doen 😉
  Dank je wel voor je snelle reactie.

  gr,

  Frank

 35. Goed… ik snap het niet meer… HELP!

  Ik heb een heleboel bestanden die volgens de media info allemaal ac3 audio hebben
  Maar toch spelen ze niet op mijn apparaten, naar de iPhone krijg ik de melding “transcoderen mislukt” “de indeling van het audiobestand wordt niet ondersteund” en naar de Apple TV krijg ik: “de indeling van het audiobestand wordt niet ondersteund”

  Ik heb de DTS package al opnieuw gedownload en geinstalleerd, DS en ATV al aantal keer geboot, instellingen nagelopen, maar geen enkel bestand speelt af, terwijl voorheen alles naar behoren werkte… wie kan mij helpen?

 36. Beste Björn,

  Helaas zie ik de ffmpeg package er niet meer tussen staan.
  Is hier een oplossing voor?

  bedankt alvast,

  Farid

 37. Hoi Farid,
  Heb je de synocommunity packages source dan wel toegevoegd aan package center? Ik zie hem er nog gewoon tussen staan. Zie http://imgur.com/a/zMeLs voor hoe die package source toegevoegd moet worden.
  Groet,
  Björn

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.